Παρά το ότι χθες οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Δένδιας και Τσαβούσογλου συνομίλησαν με αφορμή το σεισμό στη Θεσσαλία, δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών. Η Τουρκία εξακολουθεί να μην απαντά στην πρόσκληση της Αθήνας αν και διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το reader.gr θεωρούσαν απίθανη μια τουρκική άρνηση στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει καλέσει την Τουρκική στην Αθήνα για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την πρόσκληση να αφορά τις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου.
Ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, πάντως ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στην Τουρκία πως οι κυρώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι, απευθύνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για συνεπή παύση της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και προς την Ευρώπη για το "όπλο" των κυρώσεων. Μιλώντας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη των MED7, ενόψει και της Συνόδου του Μαρτίου, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «η θετική ατζέντα Ε.Ε-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι και να υπάρχει πρόβλεψη ενεργοποίησης τους, ως εργαλείο, προκειμένου να αποτραπεί νέα παράνομη και προκλητική συμπεριφορά».
Την ίδια ώρα φιλοευρωπαϊκό προφίλ επιχειρεί να οικοδομήσει ο Ταγίπ Ερντογάν δια της επιλεκτικής αμνησίας της εποχής που χαρακτήριζε τον Εμμανουέλ Μακρόν "ψυχοπαθή", ρίχοντας γέφυρες μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία - κατά την τουρκική Προεδρία - επισήμανε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησαν επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες. Οι διώξεις στο φιλοκουρδικό κόμμα όμως αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου τη στιγμή που διακηρύττει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χθες πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να ρίξει γέφυρες με την Αίγυπτο, λέγοντας πως οι δυο χώρες θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες, από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου εκδίωξε τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μόρσι, σύμμαχο του Προέδρου Ερντογάν το 2013. Τον περασμένο μήνα η Αίγυπτος ανακοίνωσε την έναρξη ενός γύρου προσφορών για εξερεύνηση κι εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 τεμάχια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Μεσόγειο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στη συνέντευξη τύπου πως "οι προσπάθειες ερευνών της Αιγύπτου σεβάστηκαν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή" και η Άγκυρα το θεωρεί αυτό θετικό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.