Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στις ελληνοτουρικές σχέσεις κι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Ο Ερντογάν προέβη σε ακόμη ένα λεκτικό παραλήρημα κατά της χώρας μας μιλώντας χθες στο Τουρκικό Κοινοβούλιο επιχαίροντας για τη σφαγή των Ελλήνων στη Σμύρνη πριν από ένα αιώνα. Η Αθήνα πάντως έχει επιλέξει να μην απαντά στην επιθετική ρητορική των στελεχών της Τουκρικής κυβέρνησης. Σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ηνωμένων Εθνών ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από τη Λιβύη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Παρόλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να μην απαντήσει χθες στη βουλή σε καμία πρόκληση των Τούρκων, παρά το γεγονός ότι στην Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χθες το Σχέδιο Νόμου για το νέο Οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Δένδιας προκλήθηκε από την αντιπολίτευση τόσο για το ζήτημα των κυρώσεων που δεν έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την ΕΕ, όσο και για τις ερειστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Νέες απειλές για διακοπή των διερευνητικών

Η Άγκυρα πάντως εκτοξεύει νέες απειλές για εκτροχιασμό των διερευνητικών επαφών ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη στην ελληνική πλευρά με αφορμή τη δήθεν παρενόχληση του ωκεανογραφικού Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά. Αναλυτές των ελληνοτουρκικών υποστηρίζουν πως οι διερευνητικές επαφές με το σχήμα που αυτές λειτουργούν, αποτελούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον για τον Ερντογάν που θα επθυμούσε μια ανοικτή διαπραγμάτευση για μια σειρά ζητημάτων. Παρά το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα προτιμούσε να δυναμιτίσει τη διαδικασία και να αποχωρήσει, το διεθνές κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί από τη νέα Αμερικανική διοίκηση και την ΕΕ δεν επιτρέπει «παλικαρισμούς». Ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν δίνει δικαιώματα, ούτε «τσιμπάει» πολιτικά στους Τουρκικούς τσαμπουκάδες.

Σήμερα ξεκινάει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

To κλίμα πάντως για την Άγκυρα δεν είναι καλό ούτε στην ΕΕ (ενδεικτικές ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του Πίτερ Στάνο για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στο HDP) ούτε στην Ουάσιγκτον που δεν «συγκινήθηκε» από τη συμβιβαστική πρόταση της Τουρκίας για αποθήκευση των S-400 στο μοντέλο των πυραύλων S-300 που είχε υιοθετήσει η Αθήνα. Σήμερα πάντως η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με τη συμμετοχή 87 πλοίων και αεροσκαφών που θα εμφανιστούν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, αφού η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για πραγματοποίηση των συζητήσεων στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.