Οι αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά πιθανότατα και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής, δημιουργούν νέα δεδομένα, όχι μόνο ως προς των κώδικα συμπριφοράς, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, τις αποκαλύψεις, αλλά και τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από τις πολλαπλασιαζόμενες καταγγελίες για γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο.
Το ερώτημα είναι τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει από εδώ και μέρα η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση. Όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο reader.gr, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν αμεσότερα και ήδη δρομολογούνται, αλλά και παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν σε έναν πιο «ουδέτερο χρόνο», όταν θα έχει «κάτσει» κάπως η σκόνη από το κύμα των καταγγελιών.
Ήδη, πάντως, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδες, το Μέγαρο Μαξίμου επανατοποθετήθηκε, με έναν τρόπο, στη συζήτηση που έχει πάρει άλλη τροπή μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, έναν μήνα πριν. Την περασμένη Πέμπτη, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου και εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, έσπευσε να επικοινωνήσει με την πρωταγωνίστρια Ζέτα Δούκα επ’ ονόματι του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, η κ. Δούκα είχε ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης. Η κ. Κάπη εξέφρασε στην κ. Δούκα τη στήριξη του πρωθυπουργού, εξήγησε, όμως ότι δεν μπορεί να τοποθετείται για κάθε μια καταγγελία που γίνεται. Αντίθετα, όπως είπε, με την τοποθέτηση του για την υπόθεση Μπεκατώρου έσπευσε να θέσει το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, αλλά και της αντιμετώπισης της πολιτείας, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να βγουν μπροστά.
Οι τρεις παρεμβάσεις
Όπως είναι σαφές, όμως, έχει έρθει η ώρα των πράξεων. Η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση αφορά τα τεκταινόμενα στον χώρο του πολιτισμού, με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη να ετοιμάζει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του δημοσίου. Κάθε εποπτευόμενος πολιτιστικός οργανισμός θα συντάξει τον δικό του κώδικα, μέσα από μία συμπεριληπτική διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ θα πρέπει να διαμορφώσει και έναν μηχανισμό εφαρμογής. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συνεργασία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τους θεατρικούς παραγωγούς για την αυτορρύθμιση του κλάδου με την ίδια λογική του Κώδικα.
Παράλληλα, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθει προς κύρωση διάταξη που θα αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, ενσωματώνοντας έτσι τη σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας να αποτελέσει η σεξουαλική παρενόχληση αυτοτελές ποινικό αδίκημα, με ξεχωριστό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Στο τραπέζι, παράλληλα, είναι και η αύξηση της ποινής για το εν λόγω αδίκημα.
Την εποπτεία των θεσμικών παρεμβάσεων έχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ήδη, δε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζεται μια σημαντική παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, ώστε η παραγραφή σεξουαλικών αδικημάτων, εφόσον αφορούν ανήλικους, να ξεκινά τουλάχιστον από την ενηλικίωση τους και όχι από την ημερομηνία τέλεσης.
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.