Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική πλευρά έχει στείλει πρόσκληση στην Τουρκική για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση από την Άγκυρα. Γίνεται πλεον σαφές πως η Άγκυρα θα επιθυμούσε την αναβάθμιση του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή Πρωθυπουργών, η κατάσταση όμως δεν ευνοεί μια τέτοια συνάντηση. Και μέσα σε όλα αυτά, οι συνεχείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που απορρίπτουν το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού και μιλούν πια ανοιχτά για τη λύση των δυο κρατών προϊδεάζουν για μια πολύ δύκολη άτυπη πενταμερή μέσα στον Μάρτιο.

Χθες ήταν η σειρά του Ιμπραϊμ Καλίν, στενού συνεργάτη του Ερντογάν, να δηλώσει πως η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, προσθέτοντας πως προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα. «Δεν μπορούμε τα πράγματα που συζητάμε επί 40 χρόνια, να τα συζητάμε για ακόμα 40 χρόνια», τόνισε ο Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, αναφερόμενος σε δεκαετίες αποτυχημένων συνομιλιών για το Κυπριακό”.

Ικανοποίηση της Αθήνας για το φόρουμ “Φιλία”

Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης Διάσκεψης Φιλία που οργανώθηκε στην Αθήνα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής που ξεκινά με τα θέματα χαμηλής πολιτικής (τουρισμός, πανδημία, ενέργεια) και σταδιακά εξελίσσεται σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία που φτάνει τους τομείς τη άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Μοντέλο αυτής της συνεργασίας αποτελεί η συνεργασία με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2010 και σήμερα επεκτείνεται σε μια μεγάλη βεντάλια κοινών δράσεων και συνεργασιών.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου για τη δημιουργία διπλωματικής γέφυρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο ευρύτερο πλαίσιο των οποίων είναι και οι συμφωνίες συνεργασίας πολλών αραβικών χωρών με το Ισραήλ, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στις παραπάνω χώρες αποτυπώνουν τη σημασία που δίνει η Αθήνα στην σφυρηλάτηση αυτών των σχέσεων.

Όπως σχολίαζαν σχετικά διπλωματικές πηγές μετά τη λήξη του φόρουμ, το Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψαν συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρείν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ικανοποιεί πλήρως τις Ελληνικές επιδιώξεις. Καταρχήν, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας. “Συγκρατείται”, έλεγαν οι ίδιες πηγές πως “μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όλο και περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας”.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάμεχ Σούκρι συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη συνεργασία.

Σκληρές απαντήσεις από ΗΠΑ

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τη χθεσινή συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται, το State Department ήρθε με τη σειρά του να δώσει ένα δυνατό χαστούκι στην Άγκυρα. Με ένα τριπλό μήνυμα για το Κυπριακό, τους S-400 και τα ανθρώπινα δικαιώματα το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν πως η περίοδος Τραμπ έχει λάβει οριστικό τέλος. Στην Τουρκία, πάντως δεν δείχνουν να πτοούνται αφού ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε και σήμερα τις απειλές του για την αποστρατικοποίηση των νησιών.To State Department εναντιώνεται ξεκάθαρα στην ρητορική Ερτνογάν περί δημιουργίας ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.