Μενού
  • Α-
  • Α+

Απασφάλισε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια παραληρηματικού τύπου ομιλία και με πρωτοφανείς εκφράσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδειξε πως παρά τις συνεχόμενες επιθέσεις γοητείας στη Δύση, η Άγκυρα παραμένει προσκολλημένη στην επιθετική της ρητορική. Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας, παρά το ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.grη πρόσκληση της Αθήνας για τον 62o γύρο των διερευνητικών επαφών αφορά στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ έδειξε πως η Αθήνα εντάσσει τις δηλώσεις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας. «Δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένο και πως δεν περιλαμβάνει ούτε την αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε τις «γκρίζες ζώνες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δυναμιτίζει πάντως και την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού εμμένει στη θέση περί λύσης «δυο κρατών» παρά τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reader.grη λύση της Νέας Υόρκης ως τόπο της πενταμερούς διάσκεψης έχει απορριφθεί από τους συμμετέχοντες (προβλέπει άλλωστε επταήμερη καραντίνα μετά την άφιξη στο έδαφος των ΗΠΑ) με πιθανότερη τοποθεσία διεξαγωγής των επαφών τη Γενεύη.

Η Αθήνα ενισχύει τις περιφερειακές συνεργασίες

Η Αθήνα πάντως επιλέγει να ενισχύσει το διπλωματικό μέτωπο με χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί σήμερα τους ομολόγους του της Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Μπαχρέϊν, Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο του φόρουμ «Φιλία» ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λεντριάν. Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τις ευκαιρίες συνεργασίας στα πεδία της ενέργειας και της οικονομίας. Στην ουσία πρόκειται για μια μετεξέλιξη των σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας στα οποία εντάσσονται και οι χώρες του Κόλπου που υπέγραψαν πρόσφατα (εκτός Σαουδικής Αραβίας) τις συμφωνίες «Αβραάμ» με το Ισραήλ κι έχουν αναβαθμίσει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Αθήνα. Οι κινήσεις αυτές έχουν την έγκριση της Ουάσιγκτον που σε κάθε περίπτωση επενδύει στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όπως μάλιστα σημειώνουν διπλωματικές πηγές, «η  πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς για πρώτη φορά βρίσκονται στο ίδιο σχήμα Αραβικές χώρες της Μεσογείου με χώρες της ΕΕ. Επιπροσθέτως, η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης των Αραβικών ωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στην Συνάντηση της Αθήνας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.