Την ώρα που οι Τουρκικές αρχές εξακολουθούν να συλαμβάνουν δεκάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό του Πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, η νέα Αμερικανική διοίκηση δείχνει στο καθεστώς Ερντογάν πως θα είναι ιδιαίτερα επικριτική στα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ανησυχούμε για τις προφυλακίσεις φοιτητών και διαδηλωτών και καταδικάζουμε την ρητορική κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ελευθερία της έκφρασης, ακόμη και η εκφορά ενός λόγου που κάποιοι μπορεί να τον χαρακτηρίσουν άβολο, είναι σημαντικό στοιχείο μιας ζωντανής, λειτουργικής δημοκρατίας και πρέπει να προστατευθεί. Ειρηνικές, ευημερούσες και ανοιχτές κοινωνίες βασίζονται στην ελεύθερη διακίνηση πληροφορίας και ιδεών», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράϊς, εκπέμποντας εξαρχής τον τόνο που θα ακολουθήσει η νέα Αμερικανική διοίκηση. Παρατηρητές των ελληνοτουρικών σχέσεων έλεγαν εξαρχής πως η νέα Αμερικανική διοίκηση θα θέσει άμεσα ψηλά στην ατζέντα τα θέματα δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου και κράτους δικαίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Από τις αρχές της εβδομάδας, όταν πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές πως ο νέος Πρόεδρος επιλέγει με προσοχή το σε ποιούς ηγέτες θέλει να απευθυνθεί και είναι πρφανές πως ο Ερντογάν δεν είναι ένας από αυτούς. Μέρος της στρατηγικής της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να επαναφέρει τις σχέσεις με την Τουρκία επάνω σε βασικούς θεσμούς, αποκαθιστώντας τους θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αλλά και δηλώσεις κατά της Αμερικής από τον υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας που υπονόησε πως πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016 κρύβονταν οι ΗΠΑ. «Θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη, όσοι δεν βλέπουν τον αγώνα που δίνει η χώρα μας στο πλαίσιο της νομιμότητας για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και προσπαθούν να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας και νομιμότητας στη χώρα μας. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», ήταν η οργισμένη απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στο Ρόιτερς πως ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν τρεις γερμανικές εφημερίδες, προειδοποίησε πως εάν η Άγκυρα δεν είναι συνεπής θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. «Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.