Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το πώς η Τουρκία βλέπει την εξέλιξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλά ανοιχτά για διχοτόμηση του νησιού, ζητώντας παράλληλα διαμοιρασμό των κερδών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου. Η Αθήνα απάντησε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά θα μπει στις διαπραγματεύσεις της πενταμερούς διάσκεψης έχοντας υπόψη της την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που θέτει και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρθηκαν στη συζήτηση που είχε στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών διαπίστωσε τη συναντίληψη του Βρετανού ομολόγου του στην αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και την επιλογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοναδικής βάσης επίλυσης του Κυπριακού, ενόψει της νέας πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στη Νέα Υόρκη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία των Γερμανών Πράσινων και του Die Linke για ανάκληση της εξαγωγής των έξι γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, αν και ένα εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Άγκυρας φαίνεται ιδιαίτερα μακρινό στην παρούσα φάση.

Στην Τουρκία το μεγάλο ζητούμενο είναι η γεφύρωση του χάσματος με τις ΗΠΑ και για αυτό ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είχε μια πρώτη συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν, Έντ Σάλιβαν. Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ εγείρουν και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ προτάσσουν το θέμα της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 ως ζήτημα που υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αναζητά τρόπους προσέγγισης με τη νέα Αμερικανική διοίκηση ούσα η ίδια αναμειγμένη σε διαφορετικά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή τη Λιβύη που η Ρωσική εμπλοκή φοβίζει την Ουάσιγκτον. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Άγκυρας κι Ουάσιγκτον αργεί, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η αναφορά του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, στοιχείο που στην Αμερικανική πρωτεύουσα αξιολογούν ως θετική κίνηση.

Επισκέψεις στην Κύπρο

Χθες ανακοινώθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την ερχόμενη Δευτέρα την Κύπρο με αντικείμενο τον περαιτέρω συντονισμό ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ σήμερα τη Λευκωσία επισκέπτεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ που αναμένεται να υποστηρίξει πως η μόνη λύση την οποία μπορεί να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες πρέπει να ακουμπάει επάνω στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δηλαδή στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.