Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά με την Πενταμερή Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ μίλησε ανοιχτά πλέον για δυο κυρίαρχα κράτη. «Για 52 χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων , όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν. Αυτό πια έχει κορεστεί. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Άρα αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη», ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του Τούρκος υπουργού Εξωτερικών. Το ανησυχητικό είναι πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έδειξε έτοιμος με πρόσφατες δηλώσεις του να αποδεχθεί διεύρυνση της ατζέντας για αναζήτηση λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται σε πολλαπλά πεδία: Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότιη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκωσία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφτεί τη Λευκωσία, με το Κυπριακό να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης των δυο αντρών. Σύμφωνα με πληροφορίες Ο κ. Δένδιας παρουσίασε την ελληνική οπτική για τα θέματα που άπτονται της Ανατολικής Μεσογείου, εκθέτοντας την ανησυχία που προκαλούν ενέργειες της Τουρκίας. Επεσήμανε μάλιστα πως Ελλάδα και Βρετανία ασκούν την εξωτερική πολιτική τους με βάση το διεθνές δίκαιο. «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια, είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο», είπε. Ενώ σε σχέση με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για δυο κράτη, επεσήμανε πως «η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τη διπλωματική της κινητικότητα, με τον  Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να συναντά την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας στο Βερολίνο. Τις συνομιλίες που διήρκησαν μία ώρα, μονοπώλησαν σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα. Η Άνεγκρετ Καρενμπάουερ, χαρακτήρισε την Τουρκία, σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ, ενώ χαιρέτισε την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί. Ελπίζω πως όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.