Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό να αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο πολύ σύντομα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για την προοπτική της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη να επισημαίνει πως η Αθήνα παραμένει απόλυτα συντεταγμένη με την Κυπριακή κυβέρνηση και παραμένει υπέρ της της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σήμερα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου θα έχει επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας – που είναι μια από τις προστάτιδες δυνάμεις - αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη στη Λευκωσία.
Ρητορική Έντασης από τον Τσαβούσογλου
Από την Αττάλεια, που είναι και εκλογική του περιφέρεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν ξέχασε να επιτεθεί εκ νέου στην Ελλάδα, λίγο πριν μεταβεί στα κατεχόμενα να συναντήσει για το ίδιο θέμα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
«Πάντα λέμε πως προτεραιότητα μας είναι η διπλωματία. Όμως για όσους δεν πιστεύουν τη διπλωματία, κατεβαίνουμε στο μέτωπο και τους μαθαίνουμε πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι της διπλωματίας και τους το μαθαίνουμε με επιμέλεια», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρά τις έντονες προσπάθειες της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα να εμφανιστεί ως δύναμη που επιδιώκει το διάλογο, εκμεταλλευόμενη και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει στο Βερολίνο για συναντήσεις με την με την Γερμανίδα ομόλογο του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Βερολίνο. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως η γερμανική πλευρά είχε παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην διάρκεια της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Στο Βερολίνο πάντως οι πολιτικές δυνάμεις είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία, η γερμανική κυβέρνηση που ξεκαθαρίζει πως τα υποβρύχια θα παραδοθούν κανονικά στην Άγκυρα, αφού υπάρχουν δεσμευτικά συμβόλαια, και από την άλλη, οι πράσινοι, που πιέζουν για εμπάργκο όπλων. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για το νέο γύρο των διερευνητικών στην Αθήνα που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και στα τέλη του μήνα.
Διαβάστε ακόμα
Η Τουρκία συνεχίζει την «επίθεση γοητείας στη Δύση»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.