Με μια στρατηγική προληπτικής δράσης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, μετά και την πρόσφατη απόφαση για αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην Αττική και σε άλλες περιοχές και την αυστηροποίηση των μέτρων, ιδίως για το λιανεμπόριο.
Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές και με δεδομένο ότι δεν έχει προκριθεί η λογική ενός παρατεταμένου lockdown, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα θα πορευτεί…κινούμενη στους ρυθμούς ενός ακορντεόν τις επόμενες εβδομάδες και ως ότου να μαζικοποιηθεί ο εμβολιασμός. Άλλωστε, αστάθμητη παράμετρος είναι και η νέα μετάλλαξη που καθιστά τον κορονοϊό πιο εύκολα διαδώσιμο, ενώ η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνουν μια συνθήκη που επιβάλλει επαυξημένη προσοχή, προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει και να μην πιεστεί υπέρμετρα το σύστημα υγείας. Σημειωτόν, πηγές της επιτροπής λοιμωιολόγων υπογραμμίζουν ότι η κεντρική εκτίμηση είναι ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης, τουλάχιστον της βρετανικής, είναι σε πολλά σημεία στη χώρα και μάλιστα διάσπαρτα πλέον.
Με βάση αυτή τη συλλογική, στόχος της κυβέρνησης είναι οι…νότες του ακορντεόν να είναι κατά το δυνατόν «έξυπνες». Δηλαδή, όπου προκύπτει ένδειξη αύξησης των κρουσμάτων να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και όπου το επιδημιολογικά δεδομένα να λειτουργούν δραστηριότητες. Αυτό το σχέδιο δράσης θα αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και ad hoc κατά περίπτωση, κάτι που θα γίνει και την ερχόμενη Παρασκευή. Υπό αυτό το πρίσμα, αν τα επιδημιολογικά στοιχεία της Αττικής παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση αυτές τις μέρες, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλα μέτρα, ανάλογα με τις δραστηριότητες που επηρεάζουν την κινητικότητα ή και τη μετάδοση του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, θεωρείται σχεδόν απίθανο το «κόκκινο» της Αττικής να αλλάξει αυτή την εβδομάδα, καθώς πρέπει να μετρηθεί η επιδημιολογική αποτύπωση του λιανεμπορίου, ενώ ήδη υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά δείγματα από την αύξηση του ρυθμού νοσηλειών και κάλυψης κλινών COVID άνω του ορίου ασφαλείας του 60% που έχει θέσει η Επιτροπή.
Διόλου τυχαία, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρουσε το καμπανάκι για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια από την Καρδίτσα, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η αίσθηση χαλαρότητας που προέκυψε από την απελευθέρωση κάποιων περιορισμών είχε ως αποτέλεσμα και τον πολλαπλασιασμό των επισκέψεων μεταξύ συγγενών και φίλων, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Κεντρική εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στρατηγική θα ακολουθούμε τουλάχιστον ως το τέλος Μαρτίου, καθώς αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι το περίπου το σημείο καμπής, από το οποίο και μετά θα ξεκινήσουν να φτάνουν περισσότερα εμβόλια στη χώρα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μπορεί να μαζικοποιηθεί σημαντικά και ως το Πάσχα, περίπου, να έχει καλυφθεί ένα 25-30% του πληθυσμού που είναι ίσως και το τμήμα αυτού που κινδυνεύει περισσότερο.
Διαβάστε ακόμα
Σχεδόν οι μισές νέες μολύνσεις και πάλι στην Αττική
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.