Το σχόλιο υψηλής διπλωματικής πηγής πως η συνάντηση “δεν πήγε κι άσχημα” είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και του αποτελέσματος που παρήγαγε η πρώτη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών, Αθήνας κι Άγκυρας, σχεδόν πέντε χρονιά μετά την τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών. Στις τρεις και πλέον ώρες της συνάντησης οι δυο πλευρές έπιασαν το νήμα της συζήτησης από εκεί που το είχαν αφήσει τον Μάρτιο του 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας παρά μόνο μια αναγνωριστική συζήτηση. Οι επαφές θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που φρόντισαν να διαρρεύσουν άμεσα οι δυο πλευρές σε αντίθεση με την συνήθη διπλωματική πρακτική, να το ανακοινώνουν την παραμονή της συνάντησης, ενδεικτικό της ευρύτατης δημοσιότητας που έχουν προσελκύσει αυτές οι επαφές.
Σημαντική η παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν
Στην Αθήνα ο Πρέσβης κ. Παύλος Αποστολίδης αναμένεται να ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών για τη συνολική εικόνα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά. Για την Αθήνα είναι σημαντικό ότι ο διάλογος συνεχίζεται και ότι η όλη διαδικασία έχει μπει σε μια συγκεκριμένη τροχιά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει σημαντικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως σημαντική την παρουσία του στενότερου συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν στις συνομιλίες, αφού ο κ. Καλίν αποτελεί “τα μάτια και τα αυτιά” του Ταγίπ Ερντογάν κι αποδεικνύει πως η Άγκυρα δίνει σημασία και περιεχόμενο στη διαδικασία. Στα θετικά η Αθήνα προσμετρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαρροές από την Τουρκική πλευρά για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενδεικτικό του ότι οι δυο πλευρές τηρούν την εμπιστευτικότητα κι επιθυμούν την εμβάθυνση της διαδικασίας.
Ο συζητήσεις διήρκησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες και η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αποχώρησε με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και προορισμό την Αθήνα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί κι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Πλάι στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονάλ, κάθησε ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν. Μάλιστα ο ίδιος ήταν που ανήρτησε σχετική φωτογραφία της συνάντησης στο twitter εκφράζοντας την ελπίδα να λυθούν όλα τα προβλήματα “συμπεριλαμβανομένων κι αυτών του Αιγαίου”.
Η Αθήνα μπήκε στη διαδικασία του διαλόγου με χαμηλές προσδοκίες καθώς η τουρκική πλευρά έχει επανειλλημένα δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών. “Δεν περιμένει κανείς θαύματα” ήταν το σχόλιο κυβερνητικού βουλευτή που γνωρίζει τα δεδομένα των συζητήσεων, ενώ η Αθήνα περιμένει κυρίως να συνειδητοποιήσει το πόση διάθεση έχει η Άγκυρα για να συζητήσει. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί την κατάρρευση της διαδικασίας τους επόμενους μήνες που θα κληθεί να κλείσει αρκετά ανοιχτά μέτωπα και την ίδια στιγμή να ανορθώσει την Τουρκική οικονομία που έχει πληγεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.
Οι επαφές Δένδια στις Βρυξέλλες
Από τη μια έτοιμη να ξαναβάλει σε ρότα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, από την άλλη διατεθειμένη να επεξεργαστεί και στοχευμένα μέτρα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάλογα με την πορεία της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια.
Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, από πλευράς ΕΕ, υπάρχει διάθεση και θέληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, στη βάση των ίδιων συμπερασμάτων, συνεχίζεται η προεργασία για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων. «Οι εξελίξεις, είτε προς τη μία είτε προς της άλλη κατεύθυνση εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η ίδια η Τουρκία», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να τερμάτισε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών», υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές.
«Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες και να έχει διάρκεια», τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Η Ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Διαβάστε ακόμα
Πρώτο δείγμα… θετικό από την Τουρκία, αλλά οι αστερίσκοι παραμένουν
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.