Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο κύριος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του είναι γνωστές εδώ και καιρό». Με αυτή τη σιβυλλική φράση, η οποία, όμως, δεν επιδέχεται έτερων ερμηνειών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε χθες στο briefing των πολιτικών συντακτών, όταν ερωτήθηκε για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής που προκάλεσε αναταραχή στο γαλάζιο εσωκομματικό στερέωμα.

Δεν είναι μυστικό ότι η συνέντευξη του κ. Σαμαρά ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ γαλάζιων στελεχών τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα. Και αυτό γιατί κεντρικές θέσεις που εξέφρασε, όσο «πάγιες» και αν είναι, όπως το θέτουν συνομιλητές του, έρχονται σε αντίθεση με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Φερ ειπείν, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία, τασσόμενος έτσι υπέρ των μέτρων για τη γείτονα. Ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη, έχει πολλάκις υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο, προκειμένου η γείτονας να επιστρέψει στο τραπέζι της συζήτησης και να εγκαταλείψει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την προσφυγή στη Χάγη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές έχει αναφέρει ως ευκταία κατάληξη των διερευνητικών μέσω της υπογραφής ενός συνυποσχετικού, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο», από τη στιγμή που η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει. Και, βεβαίως, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπερψηφίσει τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστω και αν δεν λέει ρητά ότι θα τα καταψηφίσει.

Ψυχραιμία και ασκήσεις αποδραματοποίησης

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να δώσει δημοσίως συνέχεια στο θέμα, το οποίο δεν συζητήθηκε εκτενώς κατά τον πρωινό καφέ της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση δεν συζητήθηκε και δεν προκάλεσε αίσθηση. Η αντίδραση, όμως, επελέγη να είναι συγκρατημένη, προκειμένου να μην ανατροφοδοτηθεί μια εσωτερική ένταση, από αυτές που τα προηγούμενα χρόνια εξέλιπαν στη ΝΔ για μια σειρά από λόγους.

Την ίδια ώρα, βουλευτές πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά και άνθρωποι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν την παρέμβαση του. Όπως αναφέρουν πηγές στο reader.gr, η παρέμβαση του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να διαβαστεί και αντίστροφα, ως ένα «μπετονάρισμα» του εσωτερικού μετώπου του κ. Μητσοτάκη, ενόψει δυσκολιών και πιέσεων έξωθεν για τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς ανοίγει πυρ εναντίον χωρών, όπως η Γερμανία και η Ισπανία που κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. Παράλληλα, σύμφωνα με μια άλλη γραμμή ανάλυσης, η παρέμβαση Σαμαρά αποσκοπεί και στο «μπετονάρισμα» του δεξιού κοινού εντός της ΝΔ, το οποίο δεν θέλγεται από την ήπια γραμμή στα ελληνοτουρκικά, ιδίως σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα δεξιά της ΝΔ.

Ραντεβού στα…Μνημόνια

Καμία πλευρά δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να επιλέγει την ένταση. Κι όμως, είναι σαφές ότι κρίσιμο crash test θα είναι τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον πρώην πρωθυπουργό. Στη συνέντευξή του, ο κ. Σαμαράς άφησε ανοιχτό, αν θα τα καταψηφίσει ή θα απουσιάσει από τη σχετική ψηφοφορία. Μένει να φανεί και τι θα πράξουν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ, τόσο αυτοί που έχουν στενή πολιτική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και άλλοι Βορειοελλαδίτες. Η κυβέρνηση, πάντως, αργά ή γρήγορα θα κληθεί να φέρει τα Μνημόνια προς κύρωση, όπως απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο, δε, ότι θεωρείται…101% σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονοματική ψηφοφορία, αυτή θα πρέπει να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.