Μενού
  • Α-
  • Α+

Κι αυτό γιατί έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι γεμάτο ένταση αλλά και μια ρητορική από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν που δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τον εντοπισμό σημείων σύγκλισης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η Τουρκία έχει πολύ διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων στην περιοχή σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 που ήταν η  τελευταία φορά που διπλωμάτες των δυο πλευρών έκατσαν στο ίδιο τραπέζι, ενώ είναι σαφές ότι το νεο-Οθωμανικό όραμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όπως εκφράζεται τα τελευταία χρόνια, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για αλλαγή στάσης απέναντι στα ζητήματα του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα προσέρχεται στο διάλογο με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές έχοντας ξεκαθαρίσει προς όλους πως τα μόνο θέματα που συζητά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και απορρίπτει κάθε κουβέντα για διευρυμένη ατζέντα. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν προκύπτει σαφώς πως η Τουρκία θα προτιμούσε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση αν και το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Άγκυρα δεν θα προσπαθήσει να τινάξει την διαδικασία στον αέρα για μια σειρά από λόγους: πρώτον, διότι θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Δεύτερον, για να εκτιμήσει τις προθέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της νέας Αμερικανικής διοίκησης στην περιοχή. Και τρίτον, για να κερδίσει χώρο και χρόνο ανάκαμψης για την τουρκική οικονομία που έχει πληγεί σοβαρά όλο τον τελευταίο χρόνο. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν καταφέρει να πάρει αυτά που ζητά, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Τουρκία θα μπορούσε να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα. Η Αθήνα είναι ανοικτή σε συνέχει των επαφών και φιλοξενία των τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, πλην όμως αρνείται να εμπλακεί σε ένα διάλογο με διευρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή οι «γκρίζες ζώνες» αμφισβήτης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων που θέτει η Άγκυρα μετά την κρίση των Ιμίων.

Τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν εξακολουθούν πάντως να καλλιεργούν ένα κλίμα καχυποψίας πριν την επανέναρξη των συζητήσεων: «Στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα. Είναι γνωστή η θέση μας πως  σε αυτή την θάλασσα δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς τα χωρικά ύδατα, με τρόπο που περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης σε ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και τρίτων χωρών», είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα σε περίπτωση που θα επιλέξει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο Πέλαγος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.