Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αναφερθεί στις «αντιφάσεις της κυβέρνησης στα Εθνικά θέματα», μιλώντας τόσο για τη στάση που κράτησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. τόσο στο Ιόνιο, όσο και στην Κρήτη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για « αναξιοπιστία» της κυβέρνησης «στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», υποστηρίζοντας πως «σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής» «εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση κι όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών».
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να δείξετε τουλάχιστον ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη σας, και να ενισχύσετε έτσι την αξιοπιστία σας μέσα και έξω από τη χώρα, μια κάποια αυτοκριτική» και μιλώντας για την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο υπενθύμισε δηλώσεις των Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Κικίλια και Γεωργιάδη και του νυν Υφυπουργού Παιδείας κ Συρίγου, οι οποίοι ως αντιπολίτευση είχαν αναφέρει πως πρόκειται για λάθος στρατηγική.
«Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πώς δικαιολογούνται;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ο οποίος δήλωσε παρόλαυτα έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση όπου χρειαστεί στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία «με μια μόνο, απλή προϋπόθεση, που νομίζω ότι αποτελεί και απαίτηση κάθε λογικού πολίτη. Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Με εθνική γραμμή σαφή και σταθερότητα. Εθνική. Όχι μικροκομματική, εσωκομματική, επικοινωνιακή, όπως έγινε δυστυχώς πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στη συνέχεια «ανήσυχος» από «το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη», σημειώνοντας:
«Αναφέρομαι εδώ κυρίως στον τρόπο με τον οποίο πολύ πρόσφατα, σε ένα μείζον εθνικό θέμα, στάση του ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, να υιοθετήσει και να εκμεταλλευτεί, αν όχι και να προκαλέσει, κλίμα εμφυλίου», μιλώντας για σκηνές που θύμισαν την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ όταν «ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να εισέλθει στο κοινοβούλιο», αναφέρθηκε στις απειλές που είχαν δεχτεί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δυο χρόνια πριν χαρακτηρίζοντας την σημερινή στάση του πρωθυπουργού «κολωτούμπα» και κατηγορώντας τον πως «εν γνώσει οδηγήσατε σε αυτά τα άκρα».
«Και να προσθέσω εδώ, ότι, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις ασφυκτικές πιέσεις του κυρίου Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς και δεν είχε τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την αποφασιστικότητα, ακόμα και τη γενναιότητα να αποδεχτεί το πολιτικό και κομματικό κόστος, αντί στα βόρεια σύνορα της χώρας να έχουμε τώρα ένα φίλο, θα είχαμε έναν εχθρό. Κι αυτό καταλαβαίνει κανείς τι θα σήμαινε στις συνθήκες της επικίνδυνης τουρκικής προκλητικότητας» σημείωσε μιλώντας για «έλλειψη σοβαρότητας».
«Λόγος της ανησυχίας μας είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο μέχρι τώρα χειρίζεστε την κατάσταση στο Αιγαίο» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπασμωδικές κινήσεις, εσωτερικές κυβερνητικές ασυνεννοησίες, και σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση» είπε καλώντας «τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να ξεφύγουν από την ασάφεια, από το καταστροφικό «βλέποντας και κάνοντας», και να προτείνουν ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με διπλωματικά μέτρα, με διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά και με όλα τα μέσα άμυνας, πρόληψης και απάντησης.
Με κόκκινες εθνικές γραμμές, που να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση.
Έτσι που και οι Ευρωπαίοι, και οι σύμμαχοι, και η Άγκυρα, να ξέρουν ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις».
«Περάσαμε όλο το 2020 με τις χειρότερες τουρκικές προκλήσεις από την εποχή των Ιμίων. Αντί να πείτε την αλήθεια στον λαό για το τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε, βυθιστήκατε στις αντιφάσεις, ενώ περάσατε όλο τον χρόνο λέγοντας, πότε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και είμαστε η «ασπίδα της Ευρώπης», πότε ότι η Τουρκία θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή την ΕΕ στο σύνολό της, πότε ικανοποιούμενος με ανέξοδες και άσφαιρες «δηλώσεις στήριξης», των εταίρων μας».
Αναφερόμενος και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε: «Πήγατε στον κ Τραμπ με εκ των προτέρων μεγάλες παραχωρήσεις και το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο.
Και μετά, για ένα σχεδόν χρόνο ο κ Τραμπ έδειξε περισσότερη ανοχή και παρείχε περισσότερη στήριξη στον Τούρκο Πρόεδρο απ’ ότι οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών σε Τούρκο ομόλογό του».
Για τη Γαλλία τόνισε: «Όλο το καλοκαίρι μιλούσατε για την αγορά φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα για αμυντική συμφωνία.
Και την τελευταία στιγμή ακυρώσατε αυτήν την αγορά και ανοίξατε τη συζήτηση για αγορά Rafale σχεδόν με την ίδια τιμή, αλλά και κυρίως χωρίς αμυντική συμφωνία.
Ενδεχομένως δε και με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της γαλλικής στήριξης στις θέσεις μας για κυρώσεις κατά τις τελευταίες κρίσιμες Συνόδους».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ΕΕ:
«Κάνατε 8 μήνες να ζητήσετε κυρώσεις, με τους Υπουργούς σας να διατυμπανίζουν ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Μετά, υπογράψατε – ορθώς- την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ, αλλά χωρίς να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει κοντά στις θέσεις μας η Γερμανία, με αποτέλεσμα για 4 μήνες να είναι απέναντί μας στην υιοθέτηση μηχανισμού κυρώσεων.
Και βέβαια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε έκπληκτοι όλοι τον Γερμανό ΥΠΕΞ να παρακολουθεί σιωπηλός, καθώς ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας απειλεί ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ».
Και συνέχισε «Την ίδια στιγμή δε, που διεκδικούσατε κυρώσεις για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το Oruc Reis όργωνε την περιοχή, εσείς αποδυναμώνατε τις θέσεις μας λέγοντας δημόσια ότι δεν πραγματοποιούνται έρευνες και καμία παραβίαση, στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα. Η μόνη σας έγνοια είναι το εσωτερικό σας κοινό.
Εσείς στο άρθρο σας σε τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσατε για έρευνες σε «μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες», ενώ την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «εντός της υφαλοκρηπίδας μας», και χθες ο κ Δένδιας μας είπε ότι «η θέση της χώρας μας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον Νόμο Μανιάτη».
Και βέβαια, ενώ διατυμπανίζατε παντού ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ Γεραπετρίτης έλεγε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι μόνο η κυριαρχία μας – άρα μόνο τα χωρικά μας ύδατα στα 6 μίλια.
Και όταν εμείς υπογραμμίζαμε ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα δικαίωμα που παραβιάζεται είναι να το ασκήσεις και προτείναμε την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο κ Γεραπετρίτης μιλούσε για «εύκολους λεονταρισμούς» και κ Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την πρότασή μας «εθνικιστική».
Και εξακολουθείτε ακόμα και σήμερα να στέλνετε αντιφατικά μηνύματα και μάλιστα κατόπιν εορτής.
Όπως ακούσαμε από τον ΥΠΕΞ χθες, η Κυβέρνηση σχεδιάζει τελικά την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, χωρίς να διευκρινίζει πότε».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χειρίστηκε την τουρκική επιθετικότητα το 2020 με «αντιφάσεις, αντικρουόμενα μηνύματα και έλλειψη στρατηγικής» σημειώνοντας «Το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές.
Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».
Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.