Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προσυνεδριακή περίοδος τραβάει και συνεχίζεται, όμως πλέον όλες οι πλευρές μπήκαν σε θέση μάχης, ενόψει της ψηφιακής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον ερχόμενο Απρίλιο, με τη συμμετοχή περίπου 2000 μελών.

Το ερώτημα είναι ένα: «Τι κόμμα είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε;» Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν να απαντήσουν όλες οι εσωκομματικές τάσεις με την ΡΕΝΕ που διασπάστηκε από τους «προεδρικούς» (εδώ κι αρκετούς μήνες υπήρχε απόσταση μεταξύ τους) να κάνει την αρχή.

Η νέα τάση που περιλαμβάνει αρκετά πρώην μέλη της «προεδρικής» φρουράς, μεταξύ των οποίων οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Κοτσακάς στην ιδρυτική της διακήρυξη έδινε μια σαφή εικόνα για το που κινείται. Πάντα «πιστοί» στον Αλέξη Τσίπρα αλλά μακριά από στελέχη που «αμαύρωσαν την εικόνα της διακυβέρνησης της αριστεράς», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά μέλη της τάσεως.  «Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα (ΚΕ -ΚΕΑ) και ενώ στηρίχθηκαν ενεργά από τη πλειοψηφία των στελεχών, από ένα άλλο μέρος έγιναν παθητικά αποδεκτές, γεγονός που εν μέσω της κρίσης που διανύουμε, δημιουργεί εμφανή προβλήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά «καρφώνοντας» όσους κατά την άποψη τους στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή. Ποιοι είναι αυτοί;

Η «Ομπρέλα» με τα «βαριά χαρτιά»

 Η «Ομπρέλα» ήταν η δεύτερη τάση που έδωσε στον πρόεδρο του κόμματος και στη συνέχεια στην δημοσιότητα το κείμενο διακήρυξης της.

Είναι μια τάση που αποτελείται από πολλά «πρωτοκλασάτα στελέχη» του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ είναι δεδομένο πως το κείμενο που παρέδωσαν είχε την έγκριση ακόμα και στελεχών που τελικά δεν το υπέγραψαν, όμως για παράδειγμα του Γιάννη Δραγασάκη.

Ούτε αυτή μπορεί να θεωρηθεί «νεοσύστατη», αλλά ούτε και το κείμενο που αποφάσισαν να παραδώσουν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στον Αλέξη Τσίπρα. Το κείμενο αυτό βρισκόταν στα «συρτάρια» των στελεχών από τον Οκτώβριο, είχε αποφασιστεί αρχικά να παραδοθεί την περίοδο που ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά για να μην δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να «χρησιμοποιήσει» το κείμενο, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, όπως σημείωναν τα στελέχη του, παραδόθηκε τελικά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Και μπορεί κάποια από τα στελέχη αυτά να μην διατηρούν πλέον τις καλύτερες των σχέσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα που στέλνονταν όμως προς πάσα κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρο: «Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του προέδρου. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε πως πορευόμαστε και ποιοι είμαστε. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κόσμο που θα κληθεί και πάλι να μας εμπιστευτεί» σημειώνονταν χαρακτηριστικά.

Πιο χαρακτηριστικό ακόμα ήταν το παράδειγμα που έδωσε κορυφαίο στέλεχος της τάσης στο Reader.gr «Ο κόσμος χρειάζεται να γνωρίζει αν μας εκπροσωπεί ως ύφος και λόγος ο Πολάκης ή ο Ξανθός».

«Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του “κυνηγιού μαγισσών”, της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων» αναφέρει το κείμενο των 22 σελίδων της «Ομπρέλας» ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει ένα ακόμα που σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, που έχει μάθει να της συζητάει και να σέβεται πρωτίστως και κυρίως τις αποφάσεις των οργάνων του.

Και μπορεί να πρόκειται για την τάση που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από μέλη που εκφράζουν την «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στελέχη που προέρχονται από «συμμαχίες» είναι όμως παράλληλα και η τάση που δείχνει να έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στα μέλη του κόμματος. Κι αυτό ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών έχει ιδιαίτερη αξία.

Οι «προεδρικοί» και η διαδικτυακή τους συζήτηση

Η «Κίνηση Μελών» το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί αρκετά πλήγματα. Από τη μία η διάσπαση των στελεχών της ΡΕΝΕ κι από την άλλη η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Παππά που προέκυψε μετά την υπόθεση Μιωνή. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουν με… σταυρωμένα τα χέρια. Τα μέλη της τάσης συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο διαδικτυακά κι αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους στην «εσωκομματική σκακιέρα». 

Άλλωστε πρόκειται για μια επίσης πολύ δυνατή εσωκομματική τάση, με κορυφαία μέλη στις τάξεις της όπως είναι ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιάννης Μουζάλας και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Η «Γέφυρα» και το ... ΚΙΝΑΛ

Η ομάδα των «εκσυγχρονιστών» που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου και ο Αντώνης Λιάκος έδωσε το δικό της κείμενο στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που προϋποθέτει την συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων» τονίζουν οι υπογράφοντας και καταλήγουν πως «η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η «Γέφυρα» μεταξύ άλλων τάσσεται ξεκάθαρα και υπερ του ενδεχόμενου συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, ιδιαίτερα τώρα, μετά την «καρατόμηση» του Ανδρέα Λοβέρδου από την Φώφη Γεννηματα.

Η ΔΗΜΑΡ κοντά στους προεδρικούς

Πρόεδρός της είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ συμμετέχουν στελέχη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιάννης Καλπάκης και άλλα. Διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το προεδρικό μπλοκ.

Οι «ανένταχτοι»

Κορυφαία στελέχη, πάντως, επέλεξαν να μείνουν εκτός ομαδοποιήσεων. Μεταξύ αυτών ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Δώρα Αυγέρη αλλά και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος που κρατούν, ή προσπαθούν να κρατούν, ίσες αποστάσεις από όλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.