Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ύψους 1,68 δις δολαρίων που προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό (αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και ο Καναδάς) προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα το οποίο θα κατασκευάσει η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 Ιταλικής κατασκευής καθώς και τη συντήρηση των αεροσκαφών τύπου T-6. Παράλληλα η εταιρεία θα παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία προσομοιωτές πτήσης, εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και χαιρετίστηκε τόσο από το Ελληνικό πεντάγωνο, όσο και από την Ισραηλινή κυβέρνηση. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας πως «αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που διατηρούμε με την Ελλάδα». Σημειώνεται πως η Ισραηλινή αεροπορία είναι ο ισχυρότερος πυλώνας των Ισραηλινών ενόπλεων δυνάμεων και η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο σημαίνει και ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και τεχνολογίας αιχμής. Και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή, η εξασφάλιση της συνεργασίας με το Ισραήλ επιστεγάζει μια σημαντική περιφερειακή σχέση που δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα ενέργειας, ούτε εξαρτάται από την παραμονή της κυβέρνησης Νετανιάχου στην εξουσία.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών πάντως, η Άγκυρα εξακολουθεί να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Ομερ Τσελίκ να φτάνει στο σημείο να παρουσιάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως συνέπεια της ελληνικής προκλητικότητας. Η απάντηση ήρθε από τον αρθρογράφο της αντιπολιτευόμενης Τζουμχουριέτ, που υποστηρίζει πως το Oruc Reis αναγκάστηκε να επιστρέψει στον κόλπο της Αττάλειας αφού όπως υποστηρίζει το θεώρημα της «γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετά από ένα κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων τις τελευταίες μέρες, υποδεχόμενος το νέο Γερμανό Πρέσβη στη χώρα, παρουσίασε την Τουρκία πρόθυμη κι έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Οι κινήσεις της Αθήνας

Από την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών επανέρχεται σε τροχιά διεθνών επαφών. Την επόμενη Τετάρτη ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί Ρώμη και Λισαβώνα (που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το τρέχων εξάμηνο), την Πέμπτη θα υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής Αιγύπτου- Κύπρου – Ελλάδας σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας χθες συνομίλησε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα στον απόηχο της κυβερνητικής απόφασης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, απόφαση που δεν επηρεάζει την προσφυγή των χωρών στο δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.