Αν υπάρχει ένα δεδομένο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευρύτερα στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτούν πίσω στον…Αύγουστο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι ελάχιστες, σημειακές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα-που δεν μπορούσαν ούτε να αποκληθούν ανασχηματισμός-και…μακαρίζουν την ευκαιρία που ήταν διαθέσιμη, προκειμένου να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στο κυβερνητικό σχήμα. Επειδή, όμως, η αναγνώριση του όποιου λάθους γίνεται μόνο εμπράκτως, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Αλλαγές, οι οποίες δεν θα είναι σημειακές, όπως το καλοκαίρι, αλλά ευρείες.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και χθες στο γραφείο του, όταν και ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για ένα σκληρό lockdown ως τις 11/01, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της διάδοσης από τη χαλάρωση των εορτών και να ανοίξουν με σχετική ασφάλεια τα σχολεία όλων των βαθμίδων τότε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βρεθεί και σήμερα στο κυβερνητικό επιτελείο. Και, επειδή ευρείες συσκέψεις δεν είναι προγραμματισμένες, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τον χρόνο να σταθμίσει κάποια δεδομένα και ίσως να κάνει κάποιες επαφές στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.
Πρακτικά, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, από Δευτέρα, όποια μέρα θα μπορούσε να είναι…η μέρα και αυτό γιατί η ιστορία του ανασχηματισμού έχει διαρρεύσει, τα τηλέφωνα έχουν ανάψει και το να χρονίζει μια πολιτική εκκρεμότητα, από τη στιγμή που αποτελεί περίπου τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν έχει πολιτικό νόημα. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, θα σταθμίσει τις επιλογές του και θα πάρει τις αποφάσεις του.
Τι αλλάζει στο κυβερνητικό σχήμα
Οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, θα είναι ανασχηματισμός. Η δομή του Μαξίμου δεν θα έχει σημαντικές τροποποιήσεις, εκτός της αναμενόμενης παρέμβασης στο επικοινωνιακό επιτελείο. Στα υπουργεία, όμως, θα αλλάξουν πολλά πράγματα, ακόμα και σε υπουργεία που θεωρούνται νευραλγικής σημασίας. Και αυτό γιατί η χώρα μπαίνει με το νέο έτος σε έναν νέο πολιτικό και οικονομικό κύκλο και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει το restart και του κυβερνητικού σχήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχουν και αλλαγές σε υπουργεία που έχουν σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο με τη στόχευση της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου.
Είναι σαφές ότι και υπουργοί που μέχρι στιγμής ήταν στην προμετωπίδα και της διαχείρισης ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία είναι υποψήφιοι προς αντικατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν εθεωρείτο ιδιαίτερα εφικτό τον Αύγουστο, με δεδομένο, όμως, ότι πλέον περνάμε στην επόμενη φάση, με τη δρομολόγηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό, για το οποίο υπάρχει κεντρικός συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου, η επιλογή είναι πλέον εφικτή για τον πρωθυπουργό.
Από εκεί και πέρα και με δεδομένες τις εκπλήξεις που, πάντα, μπορεί να επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι σαφές ότι αλλαγές θα υπάρχουν και στις θέσεις των υφυπουργών. Πιο ενδιαφέρον, όμως, θα έχει σε αυτή την περίπτωση ποιες θα είναι οι νέες είσοδοι στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι σαφές ότι θα αξιοποιηθεί περαιτέρω το pool της Κ.Ο. της ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές να αναμένεται να αξιοποιηθούν σε αυτό το σχήμα. Όπως επισημαίνεται, όμως, δεν θα είναι, επειδή είναι…βουλευτές, αλλά, επειδή εκτιμάται ότι μπορεί να ταιριάξουν στη φιλοσοφία του νέου σχήματος.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατά πληροφορίες, ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής του ΟΠΑ Χρήστος Ταραντίλης που ακούγεται έντονα για θέση στην κυβερνητική προμετωπίδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός, ο πρώην υφυπουργός και πρόεδρος της Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλος, Γιάννης Μπούγας, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος, ίσως ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος κ.α.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.