Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μέδουσες μπορεί να είναι ο μεγάλος φόβος για πολλούς και δικαίως, ωστόσο είναι ένα αδικημένο ζώο, μιας και είναι αρκετά έξυπνο, όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα στο Current Biology.

Οι μέδουσες φαίνεται πως είναι πιο έξυπνες από αυτό που νομίζαμε ως τώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγκέφαλο. Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της άνοιας.

Οι μέδουσες της Καραϊβικης διαθέτουν μονάχα 1.000 νευρικά κύτταρα και όχι εγκέφαλο. Οι μέδουσες υπάρχουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια στη Γη και ως τώρα θεωρούνταν ως πλάσματα με πολύ περιορισμένες ικανότητες.

Η νέα έρευνα ωστόσο, αλλάζει τα ως τώρα δεδομένα, με τους νευρολόγους να ανακαλύπτουν ότι πέρα από τις απλές ικανότητες, όπως το να συνηθίζουν καταστάσεις και να προσαρμόζονται, είναι ικανές και στο να μάθουν από τα λάθη τους καθώς μπορούν να αξιολογούν προτού πάρουν αποφάσεις.

Φαίνεται όμως πως οι μέδουσες μαθαίνουν εξίσου γρήγορα όσο οι μύγες και τα ποντίκια, τα οποία θεωρούνται πανέξυπα ζώα. Παρατηρήθηκε ότι μπορούν και παρατηρούν τις αποστάσεις με αποτέλεσμα να κινούνται σωστά χωρίς να αστοχούν. Εκτιμούν την απόσταση από τις ρίζες των φυκιών, παρά τις καθημερινές αλλαγές τους.

«Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η σχέση μεταξύ απόστασης και αντίθεσης αλλάζει σε καθημερινή βάση λόγω του νερού της βροχής, των φυκιών και της δράσης των κυμάτων» είπε ο νευρολόγος Αnder Garm.

Τώρα, βλέπουμε ότι οι μέδουσες έχουν μια πολύ πιο εκλεπτυσμένη ικανότητα να μαθαίνουν και ότι μπορούν πραγματικά να μάθουν από τα λάθη τους. Με αυτόν τον τρόπο, τροποποιούν τη συμπεριφορά τους.

Με βάση αυτή την ανακάλυψη οι ερευνητές δέχθηκαν μοναδικές ευκαιρίες να μελετήσουν τις ακριβείς αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα νευρικό κύτταρο κατά τη διάρκεια της μάθησης.

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία της προσπάθειας να εντοπίσουμε ακριβώς ποια κύτταρα εμπλέκονται στη μάθηση και στον σχηματισμό της μνήμης. Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να μπούμε και να δούμε ποιες δομικές και φυσιολογικές αλλαγές συμβαίνουν στα κύτταρα καθώς λαμβάνει χώρα η μάθηση» πρόσθεσε ο Garm μιλώντας στη Sun.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.