Μενού
Viosa potami Alvania
O ποταμός Βιόσα στην Αλβανία | Shutterstock/Ox-ana
  • Α-
  • Α+

Πρόκειται για το πρώτο Εθνικό Πάρκο Άγριων Ποταμών της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μιας διεθνούς εκστρατείας για να του παρασχεθεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας αποτρέποντας οποιαδήποτε ανάπτυξη ή δυνητικά επιζήμια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα κατά μήκος του, ή σε οποιονδήποτε από τους παραποτάμους του.

Σύμφωνα με το euractiv.gr, mια ομάδα διεθνών και Aλβανών εμπειρογνωμόνων παρουσίασε το όραμά της, τον οδικό χάρτη και τη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βιόσα στην κυβέρνηση της χώρας με την ελπίδα να διασφαλιστεί η προστασία του τελευταίου άγριου ποταμού της Ευρώπης.

Ο ποταμός και η λεκάνη του φιλοξενούν εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών, απειλούμενων και μεταναστευτικών, καθιστώντας τον βιότοπο εξαιρετικής οικολογικής σημασίας.

Στην καμπάνια συμμετείχαν η EcoAlbania, η River Watch, η διεθνής μάρκα Patagonia και ο Leonardo di Caprio και σε αυτήν εμφανίστηκαν μεγάλες πινακίδες με την ένδειξη «Εθνικό Πάρκο Βιόσα Τώρα» σε σημαντικά ορόσημα σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή στον σκοπό.

Το 2022, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς και δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα Εθνικό Πάρκο, διατηρώντας έτσι τον ποταμό που ρέει από την Ελλάδα, μέσω της Αλβανίας και καταλήγει στην Αδριατική Θάλασσα.

«Ο Βιόσα είναι ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να γίνει το 1ο Εθνικό Πάρκο Άγριων Ποταμών της Ευρώπης, με περισσότερα από 400 χιλιόμετρα ποταμών και ρεμάτων να προστατεύονται. 30 εθνικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες εκπόνησαν τη μελέτη σκοπιμότητας», έγραψε στο Twitter ο Ούλριχ Άιχελμαν, οικολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Riverwatch.

Στόχος η προστασία του οικοσυστήματος του Βιόσα

Τα έγγραφα που υποβλήθηκαν παρέχουν την τεχνική πρόταση για τη μόνιμη προστασία του ποταμού σύμφωνα με τα πρότυπα της IUCN για το επίπεδο της κατηγορίας ΙΙ. Θα ακολουθήσει ένας μήνας δημόσιας διαβούλευσης και την άνοιξη του 2023 αναμένεται να κηρυχθεί η 1η φάση του πάρκου.

Η Φάση Ι θα περιλαμβάνει το ενεργό κανάλι του ποταμού, καθώς και ορισμένες εκτάσεις και την ποτάμια βλάστηση εντός του ενεργού καναλιού ή σε κίνδυνο πλημμύρας ή διάβρωσης – πάνω από 400 χιλιόμετρα σε συνολικό μήκος. Η Φάση ΙΙ θα προσθέσει περιοχές που πλημμυρίζουν κάθε 30 έως 50 χρόνια και κάποιες ιδιωτικές εκτάσεις, μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Συνεχίζει ότι θα αναπτυχθεί επίσης μια δομή διαχείρισης για το πάρκο, η οποία θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλα εθνικά πάρκα στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο προστασίας των ποταμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τελικός στόχος είναι η προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας του Βιόσα, καθώς και η ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού και της βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης κατά μήκος του ποταμού και των παραποτάμων του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA