Ραδιενεργά ίχνη προερχόμενα από την εποχή του πυρηνικού δυστυχήματος του Τσέρνομπιλ εντοπίστηκαν σε 23 πάρκα της Αθήνας. Την αποκαλυπτική έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρουσίασε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Οι διακεκριμένοι επιστήμονες του εργαστηρίου εντόπισαν ραδιενεργά ισότοπα τα οποία δεν έχουν παρακμάσει ακόμα και 37 χρόνια μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα.
Συγκεκριμένα, ανιχνεύτηκαν ποσότητες Καισίου - 137, ενός κοινού προϊόντος σχάσης του ουρανίου.
Ίχνη του επικίνδυνου στοιχείου βρέθηκαν σε πάρκα στην Καλλιθέα, στον Άγιο Δημήτριο, καθώς και στον Κεντρικό και Δυτικό τομέα της Αθήνας.
Τι ισχύει με τα ραδιενεργά ίχνη στην Αθήνα
Οι ερευνητές τόνισαν πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, καθώς οι ποσότητες την εκλυόμενης ραδιενέργειας του στοιχείου είναι κάτω από τα όρια κινδύνου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με αυτά άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, με την Αθήνα να έχει υψηλότερα ποσοστά ραδιενέργειας από τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο, ενώ παρουσιάζει χαμηλότερα από πόλεις όπως το Βουκουρέστι, που βρίσκεται μάλιστα πιο κοντά στο σημείο μηδέν.
Ποια άλλα ραδιενεργά ίχνη βρέθηκαν
Σχολιάζοντας την νέα έρευνα, ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Χρήστος Ελευθεριάδης είπε στο Action24: «Έχουν βρεθεί διάφορα είδη ραδιενεργών. Το καίσιο ήταν το περισσότερο θα έλεγα, σίγουρα θα έχουν βρει και στρόντιο και κάποια τέτοια ραδιενεργά που είναι αρκετά μακρόβια».
Ειδικότερα κατά τον κ. Ελευθεριάδη, ο λόγος που βρέθηκε κυρίως Καίσιο στα σημεία της έρευνας είναι το προσδόκιμο ζωής του σε σχέση με άλλα στοιχεία που ανιχνεύθηκαν σε μικρότερες ποσότητες:
«Ο λόγος που έχει βρεθεί το καίσιο είναι ότι είναι ένα στοιχείο με χρόνο ημιζωής 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η ραδιενέργεια που εκπέμπει, και μία δεδομένη ποσότητα του στοιχείου, υποδιπλασιάζεται κάθε 30 χρόνια. Τώρα έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια, όση ήταν η ποσότητά του όταν έγινε το Τσέρνομπιλ τώρα είναι η μισή και κάτι λιγότερο» λέει ο ειδικός και προσθέτει
«Το στρόντιο έχει χρόνο ημιζωής δέκα χρόνια και περάσανε 4 ημιζωές του, άρα έχει μείνει το 1/10, ενώ υπάρχει και μία κυκλοφορία των στοιχείων αυτών στη φύση που τα επηρεάζει».
Μιλώντας για τον θόρυβο γύρω από την έρευνα, ο καθηγητής είπε: «Δεν είναι ανησυχητικά τα πράγματα. Με προκαλέσατε ξέρετε λέγοντας αν είναι ανησυχητικά εκείνη τη στιγμή, είπα να κάνω λίγο πλάκα. Δεν είναι ανησυχητικά όμως γιατί οι ποσότητες αυτές είναι πραγματικά ελάχιστες» δήλωσε και πρόσθεσε:
«Έτσι κι αλλιώς ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχει ραδιενέργεια. Δεχόμαστε ραδιενεργό ακτινοβολία από την κοσμική ακτινοβολία, από τα ραδιενεργά που υπάρχουν στη γη όπως το ραδόνιο, ακόμα και στις μπανάνες».
Ασφαλείς και οι μπανάνες
Έκπληκτος ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να κόψουμε από τη δίαιτά μας και τις «ραδιενεργές» μπανάνες, με τον Χρήστο Ελευθεριάδη να απαντά: «Ναι, οι μπανάνες έχουν και αυτές καίσιο και ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτού του καισίου είναι ραδιενεργό»
Εξηγεί βέβαια πως τα επίπεδα ραδιενέργειας μίας μπανάνας είναι αμελητέα: «Για να πάρετε δόση ραδιενέργειας αντίστοιχη με αυτή που παίρνουμε από τη φύση ούτως ή άλλως θα έπρεπε να φάτε μερικές δεκάδες χιλιάδες μπανάνες το χρόνο για να σας δώσω να καταλάβετε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.