Πιστεύετε ότι η γάτα σας τεμπελιάζει πολύ; Έχουμε να σας πούμε ότι δεν έχετε ιδέα. Μπορεί το κατοικίδιό σας να λαγοκοιμάται για 15 ώρες τη μέρα, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τους μικρούς πιγκουίνους chinstrap, που πέφτουν για ύπνο μέχρι και 10.000 φορές μέσα σε μία μέρα.
Πώς γίνεται αυτό; όπως εξηγεί άρθρο της Guardian, αυτά τα ζώα έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μην επενδύουν στον συνεχή ύπνο, αλλά στον επαναλαμβανόμενο ύπνο μικρής διάρκειας, κάνοντας τρόπο ζωής αυτό που πολλοί από εμάς θα θεωρούσαν βασανιστήριο.
Τέλεια προσαρμοσμένοι
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Νευροεπιστήμης της Λυόν, που ανέφερε η εφημερίδα, επιστήμονες που μελετούσαν τα συγκεκριμένα πτηνά του είδους pygoscelis antarcticus στη νήσο King George της Ανταρκτικής, παρατήρησαν πως έχαναν μόνο για μερικά δευτερόλεπτα τη φορά τις αισθήσεις τους, περνώντας σε έναν φευγαλέο ύπνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η προσαρμογή προέκυψε λόγω της ανάγκης των πιγκουίνων να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση, για να προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τις φωλιές τους από θηρευτές. Έτσι, μέσα σε μία μέρα, αν και δεν πέφτουν ποτέ σε βαθύ ύπνο, καταφέρνουν και συσσωρεύουν κατά μέσο όρο 11 ώρες ξεκούρασης, λόγω των χιλιάδων μικρο-ύπνων τους.

«Ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διατηρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά αυτοί οι πιγκουίνοι μπορούν. Ο ύπνος έχει πολύ περισσότερες μορφές απ' ό,τι πιστεύουμε», δήλωσε στο μέσο ο επικεφαλής της έρευνας, Πολ Αντουάν Λιμπουρέλ.
«Ειδικά την περίοδο του ζευγαρώματος, ο ύπνος των πιγκουίνων chinstrap είναι συνεχώς διακοπτόμενος όλες τις ώρες τις ημέρας. Οι μικρο-ύπνοι μπορούν να επιτελέσουν τουλάχιστον κάποιες από τις λειτουργίες ενός αδιάκοπου ύπνου», εκτιμούν οι ειδικοί.

Για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ασύρματα ηλεκτρόδια που κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, σε έναν πληθυσμό 14 πιγκουίνων στο φυσικό τους περιβάλλον, μέσα σε μία αποικία 2.700 του είδους τους.
Όταν γεννήσουν τα αυγά τους, ένα ζευγάρι πιγκουίνων θα εναλλάσσει τα «γονικά» καθήκοντα, με το αρσενικό να φυλάει τη φωλιά για μέρες όσο το θηλυκό φεύγει για να βρει τροφή κυνηγώντας ψάρια. Σε αυτή την περίοδο, ο γονιός - «φύλακας» εκδηλώνει αποσπασματικό ύπνο με τεράστια συχνότητα, καθώς πρέπει να έχει υπόψιν του τα αυγά, το περιβάλλον του, αλλά και να είναι έτοιμος για τη στιγμή της εκκόλαψης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.