Οι πρόγονοί μας μπορεί να είχαν αλεπούδες ως κατοικίδια ζώα, πολύ πριν εμφανιστούν οι οικόσιτοι σκύλοι.
Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχαίες ανθρώπινες κοινωνίες στη Νότια Αμερική σέβονταν τις αλεπούδες σε τέτοιο βαθμό που τις έθαβαν δίπλα τους.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν βρήκαν μια αλεπού θαμμένη σε ανθρώπινο τάφο στην Παταγονία της Αργεντινής. Ως πιθανότερη εξήγηση κρίνεται πως ήταν πολύτιμος σύντροφος ή κατοικίδιο.
Αντίστοιχη ανακάλυψη είχε γίνει στη χώρα και πριν από μία δεκαετία, αλλά σε εκείνη την περίπτωση δεν είχε γίνει ιδιαίτερα έρευνα, εξηγεί το BBC.
Η αλεπού βρέθηκε στον τόπο ταφής της Κανιάδα Σέκα στην Αργεντινή, ο οποίος κάποτε κατοικούνταν από ομάδες κυνηγών.
Το είδος με την ονομασία Dusicyon avus, ήταν μεσαίου μεγέθους και ζύγιζε 10-15 κιλά. Εξαφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια, μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την άφιξη των οικόσιτων σκύλων στην Παταγονία.
Δόντια άγριων αλεπούδων έχουν βρεθεί σε αρχαίους χώρους ταφής ανθρώπων σε όλη την Αργεντινή και το Περού, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε συμβολική σημασία.
Η ανακάλυψη ενός σχεδόν πλήρους σκελετού αλεπούς σε ανθρώπινο τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια στα παγκόσμια αρχαιολογικά αρχεία, όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό RoyalSociety Open Science.
Η ανάλυση του DNA δείχνει ότι το ζώο δειπνούσε με τους προϊστορικούς κυνηγούς και ήταν μέρος του εσωτερικού κύκλου τους.
«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα για μία αλεπού, που φαίνεται να είχε τόσο στενό δεσμό με τα άτομα από την κοινωνία των κυνηγών» δήλωσε η Δρ. Οφέλι Λεμπρασέρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Νομίζω ότι ήταν κάτι περισσότερο από συμβολικό, πραγματικά πιστεύω ότι ήταν συντροφικότητα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.