Μενού
asproparis
Ασπροπάρης | Φωτογραφία αρχείου/Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θετικά φαίνεται πως είναι φέτος τα νέα για τους Ασπροπάρηδες (είδος γύπα) στην Ελλάδα. Οι γύπες που τα τελευταία 30 χρόνια έχασαν το 80% του πληθυσμού τους στα Βαλκάνια, επιστρέφουν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα ενώ οι προσπάθειες διάσωσής τους φέρνουν μικρά αλλά σημαντικά αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με την Ελληνικό Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απέμεναν σε όλη τη χώρα, τα οποία έγιναν φέτος έξι αφού ο «εργένης των Μετεώρων» βρήκε ταίρι μετά από έξι χρόνια. Βάσει της τελευταίας καταγραφής που έγινε το 2023, ο τελευταίος εργένης Ασπροπάρης είναι στην Ήπειρο. 

Ο Ασπροπάρης Αώος διέσχιζε 300 χιλιόμετρα την ημέρα για να βρεθεί με το ταίρι του 

Ο Ασπροπάρης με το όνομα «Αώος», ήταν και φέτος πιστός στο ραντεβού του, δίνοντας το «παρών» στην Ήπειρο. Ο Αώος, διέσχισε χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί και πάλι με το ταίρι του, στη λεκάνη του ομωνύμου ποταμού, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας. 

Στον Αώο έχει τοποθετεί πομπός από το 2015 και κάθε χρόνο παρακολουθείται η διαδρομή του. Μάλιστα, φέτος ξεκίνησε το ταξίδι του νωρίτερα από άλλες χρονιές και βελτίωσε τον χρόνο του κατά μερικές ημέρες, διανύοντας πάνω από 300 χιλιόμετρα την ημέρα. 

aoos
Το ταξίδι του Αωού | @Elliniki Ornithologiki Etaireia

Σε ανάρτησή της, η Ορνιθολογική Εταιρεία προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αώος κάθε χρόνο: 10 χιλιόμετρα από τον τελικό του προορισμό, ενώ βρισκόταν κοντά στην Αετομηλίτσα, ένας χρυσαετός και μία αλεπού πέθαναν λόγω δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

«Κι αν ο "Αώος" γλίτωσε αυτή τη φορά, πόσες φορές ακόμα θα γλιτώσει όσο συνεχίζει αυτή η εγκληματική πρακτική;», αναφέρει. 

Χάθηκε το 80% 

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.

Στην Ελλάδα, είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιος ο Ασπροπάρης και οι πληθυσμοί του βαίνουν επικίνδυνα μειούμενοι. Συμπεριλαμβανόταν στο «Κόκκινο Βιβλίο» (Red Data Book) των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας στην κατηγορία «ΤΡΩΤΑ» (Vulnerable), ωστόσο, είναι πλέον Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.

Στον ελλαδικό χώρο, ο Ασπροπάρης συναντάται και με άλλες ονομασίες, όπως Αστραπάρης, Ασπρόγυπας, Λευκόγυπας, Μικρό Όρνιο, Μπατζουτιέρα, Σκανίτης, Κουκάλογο (Ήπειρος), Καλιατζάρης (Θράκη), Τυροκόμος (Θεσσαλία, Κοζάνη).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA