Μενού
  • Α-
  • Α+

Αράχνες… ένα ανατριχιαστικό είδος αρθρόποδαγιων για του περισσότερους ανθρώπους με όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 8 πόδια! Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό;

Όπως υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής παλαιοντολογίας ασπόνδυλων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Fredonia, Τόμας Χέγκνα, οι αράχνες έχουν 8 πόδια επειδή είχαν και οι πρόγονοι τους. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς και γιατί συνέβη αυτό.

Ωστόσο, αν γυρίσουμε πίσω, πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, φτάνουμε στη ρίζα της γενεαλογίας των χηλικερικών, της ομάδας των αρθρόποδων που ανήκουν οι αράχνες.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στα 541 εκατομμύρια χρόνια πριν, θα βρούμε τα λοβόποδα που κατοικούσαν  στον ωκεανό. Κάθε είδος από αυτά είχε κοντά, στιβαρά και «αρκετά» πόδια.

Ο αναπτυξιακός βιολόγος και διευθυντής του Marine Biological Laboratory, Νίαμ Πατέλ, είπε πως τα πόδια των αραχνών αποτελούν σημείο του στόματος τους. Επειδή οι αράχνες εξελίχθηκαν από έναν πρόγονο που πιθανότατα το σώμα του χωριζόταν σε τμήματα, αυτό πέρασε και στις επόμενες «γενιές».

Όλα τα «τμήματα» των αρθροπόδων, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των κεραιών και ακόμη και των γνάθων μπορούν να εντοπιστούν σε ένα στιβαρό λοβοπόδο.

Αν κοιτάξουμε ένα έμβρυο αράχνης μοιάζει ακριβώς με ένα έμβρυο εντόμου. Μεγαλώνει τα πόδια στο κεφάλι της, αλλά αντί να τα χρησιμοποιεί ως στοματικά εξαρτήματα τα χρησιμοποιεί για να περπατήσει. 

Η ερευνήτρια Χέδερ Μπρούς είπε «Αρχικά, όλα τα πόδια ήταν ίδια, αλλά στη συνέχεια τα πρώτα από αυτά διαφοροποιήθηκαν επειδή είναι ένα αισθητηριακό προσάρτημα, που χρησιμοποιείται για την αίσθηση και την αρπαγή τροφής».

Στους προγόνους των εντόμων και των καρκινοειδών, τα μπροστινά πόδια του λοβοπόδου έχασαν την ικανότητά τους να αρπάζουν και να τρέφονται και έγιναν εξειδικευμένες αισθητηριακές δομές που ονομάζονται κεραίες.

Αλλά για τα χηλικερικά, αυτά τα ίδια εξαρτήματα έχασαν τις αισθητηριακές τους ικανότητες και έγιναν κυνόδοντες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.