Η Πάρνηθα, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, οδεύει προς την ολική καταστροφή. Η Αλεξανδρούπολη καίγεται επί πέντε μέρες, ενώ και η Βοιωτία πέρασε το ίδιο μαρτύριο, μαζί με τουλάχιστον 90 ακόμα μέτωπα, μόνο τις τελευταίες επτά μέρες.
Τον περασμένο μήνα ήταν η σειρά της Ρόδου, ενώ οι φλόγες απείλησαν μεταξύ άλλων, ακόμα και τη Λαμία. Τι συμβαίνει; Γιατί η χώρα μας δείχνει να είναι διαρκώς ευάλωτη και εκτεθειμένη σε πυρκαγιές;
Γιατί η πολιτεία τις περισσότερες φορές απλά διαπιστώνει το πρόβλημα και ρίχνει το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή; Είναι μόνο η κλιματική αλλαγή ο «δράστης» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Ρώτησα το δασολόγο Χρήστο Δαμιανίδη. Ακολουθούν οι απαντήσεις του.
Χρίστος Δαμιανίδης: «Καταρχάς, στη χώρα μας έχουμε αρκετά πυρόφιλα δάση (πχ. πευκοδάση), όποτε το φαινόμενο της πυρκαγιάς είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, όχι όμως με την τρομακτική συχνότητα που το βλέπουμε τα τελευταία 20 χρόνια. Σίγουρα κάτι δεν γίνεται σωστά».
«Για να οργανώσουμε τη συζήτηση γύρω από το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να το χωρίσουμε σε δύο τομείς: στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών».
«Τα σοβαρά ζητήματα της πρόληψης ξεκινούν από τα δασαρχεία. Τα περισσότερα από αυτά είναι υποστελεχωμένα και χωρίς το κατάλληλο προσωπικό για να διαχειριστούν τα δάση. Πρόσφατα έγιναν αναγγελίες προσλήψεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των δασικών εκτάσεων της χώρας. Από το 2000 που εργάζομαι, έχω δει το κράτος να δίνει όλους τους πόρους της προστασίας των δασών στην καταστολή, τίποτα σχεδόν στην πρόληψη. Αγοράζονται συνεχώς αεροσκάφη και οχήματα, όμως έχει εγκαταλειφθεί το ζήτημα του καθαρισμού των δασών. Χωρίς το σωστό καθαρισμό και την απόρριψη του εύφλεκτου ξύλου, κάθε δασική έκταση είναι μια εν δυνάμει βόμβα».
«Επίσης, ένα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο αφορά την καταστολή των πυρκαγιών, είναι το ότι η δασοπυρόσβεση έφυγε από τις δασικές υπηρεσίες και πήγε στην πυροσβεστική. Ο δασολόγος γνωρίζει την περιοχή του, τους ανοικτούς δρόμους, τα σημεία που υπάρχουν κρουνούς, και όταν υπάρχει μια πυρκαγιά μπορεί αμέσως να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την έγκαιρη κατάσβεση της. Δεν μπορεί ένας επικεφαλής από την Αθήνα να δώσει οδηγίες για μια περιοχή που δεν γνωρίζει. Από τη στιγμή που ξεσπά μια πυρκαγιά, ο χρόνος επέμβασης πρέπει να είναι το πολύ 15 λεπτά, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και να σβήσει στη θάλασσα».
«Δείτε μόνο τις πυρκαγιές από το 1990 ως το 1997, πόσο έγκαιρα κατασβήστηκαν, οι περισσότερες μέσα σε μερικές ώρες. Όλα αυτά, επειδή η τοπική κοινωνία έδρασε άμεσα».
«Κατά την προσωπική μου γνώμη, ίσως θα βοηθούσε στην πιο έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών και η δοκιμή κάποιων τεχνικών που δεν προβλέπονται ακόμα από την ελληνική νομοθεσία, όπως το αντιπύρ, που έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στην Εύβοια από τους Ρουμάνους πυροσβέστες. Αντιλαμβάνομαι πόσο αμφιλεγόμενη τεχνική είναι, και τους ενδοιασμούς που υπάρχουν, είναι όμως ένα έξτρα όπλο στην απειλή της φωτιάς».
«Τέλος, σίγουρα παίζει ρόλο σε όλο αυτό τον εφιάλτη η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της. Έχουμε πιο ζεστό κλίμα, άρα και ανάγκη για εκτεταμένη αντιπυρική περίοδο».
«Ως προς την πρόληψη που αφορά την προστασία των πολιτών, με τις εκκενώσεις δρόμων και σπιτιών, αυτό θεωρώ πως είναι ένα θετικό μέτρο. Αλλά η διαχείριση των δασών παραμένει σοβαρό και άλυτο πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί, να μη θρηνήσουμε κι άλλα καμμένα δάση».
Ευχαριστώ την ομάδα Facebook Δασολόγοι-Dasologoi για την πολύτιμη βοήθεια τους.
Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.