Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αυτό που βλέπουμε στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού σε ακραία μορφή» έτσι περιγράφει ο καθηγητής Ωκεανογραφίας Γιώργος Τσιρτσής, μιλώντας στο Reader, το φαινόμενο με την «θαλάσσια γλίτσα» που έχει πνίξει τις ακτές της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία εδώ και μέρες. Το στρώμα αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θαλάσσια ζωή και οφείλεται στον ευτροφισμό διαφόρων οργανισμών, οι οποίοι υπάρχουν στο νερό και βρίσκοντας τις κατάλληλες συνθήκες εξαιτίας της ρύπανσης αναπαράγονται σε υπερβολικό βαθμό.

Διαβάστε ακόμη: Θάλασσα του Μαρμαρά: Time – lapse βίντεο δείχνει τη βλέννα να εισβάλλει

«Η γλίτσα αυτή που φαίνεται είναι η συγκέντρωση των οργανισμών αυτών μαζί με τις απεκκρίσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και σημείωσε ότι εμφανίζεται όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και θρεπτικά άλατα για να τραφούν οι μικροοργανισμοί. Τα θρεπτικά άλατα προέρχονται, σύμφωνα με τον ίδιο, είτε από ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, ή είτε από γεωργικά λιπάσματα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο θεωρείται ακραίο και μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη οξυγόνου στον πυθμένα και αυτό στη συνέχεια θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο κ. Τσιρτσής μίλησε και για την αντιμετώπισή της, λέγοντας ότι μπορεί να συλλεχθεί ένα μέρος της με ειδικά εργαλεία από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα ένα άλλο μέρος της θα εξαφανιστεί από μόνο του, αφού θα το διασπάσουν άλλοι μικροοργανισμοί και ένα άλλο θα «κάτσει» στον πάτο.

Ο κίνδυνος για το Αιγαίο

Σχετικά με έναν πιθανό κίνδυνο να επεκταθεί η «θαλάσσια γλίτσα» στο Αιγαίο Πέλαγος ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι μηδαμινός. «Ακόμα κι αν κάποια μάζα από αυτή που βρίσκεται τώρα στον Μαρμαρά περάσει στο Αιγαίο, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς θα διαλυθεί από μόνη της» εξήγησε ο κ. Τσιρτσής και σημείωσε ότι τέτοια περιστατικά εμφανίζονται και στην χώρα μας, δίνοντας το παράδειγμα των «κόκκινων παλιρροιών» στον Θερμαϊκό Κόλπο. Άλλα μέρη που μπορεί να σημειωθεί το φαινόμενο αυτό είναι και σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Αιγαίου, όπου κάθε χρόνο η γλίτσα πάει και κολλάει πάνω στα δίχτυα των ψαράδων, προκαλώντας πολλά προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος που έχει λάβει στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

https://twitter.com/dayanismaagii/status/1401596394406825990?ref_src=twsrc^tfw

Έτοιμη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση να δώσει λύση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουγιούμ, δεσμεύτηκε χτες Κυριακή, 6 Ιουνίου, να καταπολεμήσει τη θαλάσσια ρύπανση που απειλεί την Θάλασσα του Μαρμαρά με ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και θα περιλαμβάνει να μετατρέψει ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε προστατευμένη περιοχή. Την ίδια στιγμή ομάδα τριακοσίων ειδικών έχει αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ρύπανσης που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια περίπου για τον ολοκληρωτικό καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.  Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε για την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» το μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές από την μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.