Την επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων βάζει, μεταξύ άλλων, στην πρώτη γραμμή των προτάσεων πολιτικής του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που παρουσίασε χθες (20/12).
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ενώ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την απορρόφησή τους και την ένταξη έργων, σημειώνεται καθυστέρηση στην εκταμίευση προς τις επιχειρήσεις. Αυτό αντανακλά περιορισμούς των τοπικών φορέων ως προς τη διοικητική διεκπεραίωση και υλοποίηση των σχεδίων.
Το αποτέλεσμα ήταν να αναθεωρηθεί ο στόχος για επιχορηγήσεις του 2023 σε 2,1 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ.
«Στο εξής», επισημαίνει η έκθεση, «με δεδομένη και τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια έγκαιρης υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων, έτσι ώστε να προκύψουν θετικές επιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης και στην παραγωγικότητα της οικονομίας τα επόμενα χρόνια».
Οι προτάσεις Στουρνάρα
Οι άλλες προτάσεις πολιτικής που διατυπώνει ο Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνουν:
• Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε τομείς με χρόνιες δυσλειτουργίες όπως η Δικαιοσύνη.
• Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.
• Την αντιμετώπιση των προκλήσεων των φυσικών καταστροφών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
• Την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφερόμενων και ζητούμενων θέσεων εργασίας και την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Η έκθεση αναδεικνύει, εξάλλου, το πρόβλημα της χαμηλής διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η σχετική κατάταξη της Ελλάδας, μετά τη μεγάλη πρόοδο του 2020-2022, παρουσιάζει στασιμότητα ή και υποχώρηση το 2023.
Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη του IMD, η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση από την 47η στην παγκόσμια κατάταξη 64 χωρών το 2023.
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Παράλληλα, η ΤτΕ επισημαίνει την ανάγκη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φυσικά τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Σχετικά με το χρέος, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς θα αυξάνεται η έκθεση στον επιτοκιακό κίνδυνο. «Είναι επομένως απαραίτητη η άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής», προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης.
Για τον πληθωρισμό προβλέπεται υποχώρηση στο 4,1% φέτος από 9,3% το 2022, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης, το 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,4% (σ.σ. όσο τη βλέπει και η κυβέρνηση) και προς τα κάτω του 2024 στο 2,5% (έναντι 2,9% της κυβέρνησης). Το 2025 ο ρυθμός θα διατηρηθεί στο 2,5% και το 2026 στο 2,3%.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.