Μενού
DOY-EFORIA-AADE
Αποδείξεις | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Το Πόθεν Έσχες είναι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης φυσικών και μη φυσικών προσώπων που πρέπει να δηλώνουν και να δικαιολογούν τις πηγές των εισοδημάτων τους ή άλλων περιουσιακών στοιχείων τους.

Το Πόθεν Έσχες προέρχεται από την αρχαιοελληνική φράση «από πού το έχεις» και περιλαμβάνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης. 

Ως περιουσιακά στοιχεία νοούνται μεταξύ άλλων τα έσοδα που έχει κάποιος κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ακίνητα, μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, ομόλογα, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, οχήματα κλπ.

Ποιοι είναι οι υπόχρεοι

Πολλές κατηγορίες επαγγελματικές κατηγορίες, λαθώς και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είναι υπόχρεοι που πρέπει να υποβάλουν Δήλωση Περιουσιακης Κατάστασης.

Πέραν των πολιτικών προσώπων, όπως αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, γενικοί γραμματείς υπουργείων κλπ, στους υπόχρεους εντάσσονται ιδιοκτήτες, μέτοχοι και στελέχη επιχειρήσεων που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, γιατροί του ΕΣΥ, δικηγόροι, δικαστές.

Ακόμα, υπόχρεοι είναι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, αστυνομικοί, εφοριακοί, ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και του Χρηματιστηρίου, διευθυντές και υποδιευθυντές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και πολλές άλλες κατηγορίες στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ερωτήσεις για το Πόθεν Έσχες

1. Πότε ο υπόχρεος υποβάλλει αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) του ν.5026/2023;

Η αρχική Δ.Π.Κ. υποβάλλεται μέσα σε ενενήντα ημερολογιακές (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας και δεν επηρεάζεται από χρονικά μεταγενέστερη απόκτηση άλλης ιδιότητας, που εμπίπτει στο Κεφάλαιο Β' του ν.5026/2023.

Συνεπώς, δεν απαιτείται η υποβολή νέας αρχικής δήλωσης με την απόκτηση νέας ιδιότητας, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί τέτοια δήλωση. Επισημαίνεται ότι εάν ο υπόχρεος αποκτήσει ιδιότητα υποχρεωτικά ή κατά προτεραιότητα ελεγχόμενου όπως αυτές περιγράφονται σε επόμενη ερώτηση θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αρχική δήλωση προκειμένου να επισυναφθούν και τα αναγκαία έγγραφα.

Άλλοι παράγοντες (π.χ. απόκτηση ιδιότητας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλου Οργάνου Ελέγχου, απώλεια ιδιότητας για κάποια έτη και απόκτηση τα εκ νέου) δεν επηρεάζουν τον παραπάνω κανόνα και δεν προκαλούν την υποχρέωση υποβολής αρχικής δήλωσης.

2. Τι περιλαμβάνει η αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και πότε υποβάλλεται;

Η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία ημεδαπής και αλλοδαπής κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας του υπόχρεου, και των ανήλικων τέκνων αυτού, την αξία και τον τρόπο κτήσης αυτών.

Η υποχρέωση υποβολής αρχικής Δ.Π.Κ. πρέπει να εκπληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας του κεφαλαίου Β του ν.5026/2023 (αρθρο.3-αρθρο 16), όπως ισχύει.

Με το ν.5026/2023 οι σύζυγοι υπόχρεων σε ΔΠΚ υποβάλλουν ξεχωριστή ΔΠΚ με τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτά των ανήλικων τέκνων τους.

3. Τι περιλαμβάνει η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και πότε υποβάλλεται;

Η ετήσια Δ.Π.Κ. υποβάλλεται εντός τριμήνου από την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό του υπόχρεου και των ανήλικων τέκνων αυτού, συμπεριλαμβανομένων όσων ενηλικιώνονται μέσα στο έτος αναφοράς της Δ.Π.Κ.

Με το ν.5026/2023 οι σύζυγοι υπόχρεων σε ΔΠΚ υποβάλλουν ξεχωριστή ΔΠΚ με τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτά των ανήλικων τέκνων τους.

4. Για πόσα έτη ο υπόχρεος υποβάλλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης;

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για δύο (2) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας.

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Όσοι άσκησαν καθήκοντα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2022, θα υποβάλλουν Δ.Π.Κ. έτους 2023 (φορολογικό 2022) και Δ.Π.Κ.2024 (φορολογικό 2023) ακόμη και αν κατά τη διάρκεια του έτους 2022 απώλεσαν την ιδιότητα, που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής σχετικής δήλωσης.

Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2022 και έπειτα. Υπόχρεοι που απώλεσαν την ιδιότητά τους εντός του φορολογικού έτους 2021 δεν οφείλουν Δ.Π.Κ για το φορολογικό έτος 2022 (Δ.Π.Κ 2023).

Ειδικά, για τους υπόχρεους του άρθρου 4 της περ. α' του άρθρου 6 και της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 8 (υποχρεωτικά ελεγχόμενους) , η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται και για τρία (3) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της λήξης της θητείας, με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετική υποχρέωση από ειδική διάταξη νόμου.

5. Καταχωρίζονται περιουσιακά στοιχεία που αποκτούνται και εκποιούνται/διαγράφονται εντός του ίδιου έτους;

Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί του ίδιου ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τα οχήματα, τα πλωτά και τα εναέρια μέσα, καθώς και για τις συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.