Μενού
Temu
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θα χρειαστούμε εβδομάδες για να καταγράψουμε όσα έχει πετύχει το Temu μέσα σε μια μέρα. Η εφαρμογή που μας προτρέπει να ψωνίζουμε «σαν δισεκατομμυριούχοι» υπερβολικά φτηνά προϊόντα από αγορές της Κίνας, υπολογίζεται πως μόνο από τη χώρα μας έχει κέρδη που ανέρχονται στα 250.000 ευρώ την ημέρα.

Το καμάρι του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo (ή πιο απλά, PDD Holdings) μέσα στο 2023 απέκτησε 51 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μόνο στην Αμερική. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Amazon χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό πελατολόγιο 67 εκατομμύρια χρηστών.

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις που κατέγραψε το Forbes, παρουσιάζει και κάποιες μικρές απώλειες πελατών, που «μεταναστεύουν» στο Temu. Αμφίβολο για πόσο. 

Το Τemu ξεκίνησε το λανσάρισμα της αρκετά «ήσυχα» και τελικά έφτασε μέσα σε ένα χρόνο να έχει καταγράψει 161 εκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, με ένα budget διαφήμισης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με αναλυτές της J.P. Morgan, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Για το 2024, η PDD Holdings υπολογίζεται πως θα ταΐσει το «παιδί» της με ηλεκτρονική διαφήμιση αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουτέστιν, θα βλέπουμε διαφημίσεις Temu ακόμα και στον ύπνο μας.

Όλα καλά λοιπόν;

Προς το παρόν, μόνο όποιος δεν λέγεται Amazon, κάθεται σε απόλυτη ψυχραιμία και περιμένει το επόμενο βήμα του Temu, του Shein και όποιον άλλων παράξενων «παιδιών» του σύγχρονου ηλεκτρονικού εμπορίου βγαίνουν από την Κίνα.

Η εφαρμογή του Temu είναι ίσως η πιο δημοφιλής στον δυτικό κόσμο, μετατρέποντας τις αγορές σε παιχνίδι. Ακόμα κι αν αυτό που αγόρασες δεν ήταν αυτό που υποσχόταν η φωτογραφία, θα δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι και oι τιμές που είναι τόσο χαμηλές, τόσο «χωρίς μεσάζοντες» που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και η Amazon να εξετάζει μείωση στις έμμεσες χρεώσεις των προϊόντων που εμπορεύεται, τουλάχιστον όσων κοστολογούνται έως και 20 δολάρια.

Με τη διαφήμιση τι γίνεται;

Τemu βλέπουμε παντού, στα social media, ακόμα και στην τηλεόραση, αλλά φτάνει αυτό; Το Temu έπαιξε στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της Αμερικής, στο Super Bowl, σε μια εποχή που ήδη είχαν βγει αναλυτές της Morgan Stanley, με εκτιμήσεις για στασιμότητα και ενδεχομένως καθίζηση στα ανοδικά νούμερα της εταιρείας, μέσα στο 2024.

Το Temu επενδύει τόσα χρήματα σε ηλεκτρονική διαφήμιση, που αυτά, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, προκαλούν μέση ζημιά ύψους επτά δολαρίων ανά παραγγελία. Την ίδια στιγμή, όταν και η «δεύτερη ευκαιρία» του καταναλωτή, αντιστοιχεί σε προϊόντα - σκουπίδια, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που διαφημίζεται στην εφαρμογή, ο αρνητικός αντίκτυπος για την εταιρεία συσσωρεύεται και κανείς δεν ξέρει πότε θα «σκάσει» οριστικά.

«Μα καλά, από το Temu τα πήρες; Γιατί πετάς τα λεφτά σου;», είναι μερικές από τις ατάκες που ακούς εκεί έξω ανάμεσα σε «εξαρτημένους» πελάτες και συνειδητοποιημένους πρώην, όλοι στο ίδιο καζάνι της αναζήτησης του πιο φτηνού, που (μακάρι να) είναι και ποιοτικό.

Επιπλέον, η αμερικάνικη κεφαλαιαγορά φαίνεται πως διερευνά την περίπτωση του Temu, έχοντας εντοπίσει «σκοτεινά» σημεία στην εμπορική στρατηγική και πρακτικές παράνομης εργασίας στους συνεργάτες της.

Η εταιρεία δεν συμφωνεί, ούτε όμως και διαφωνεί με τις κατηγορίες. Παραμένει «πρόθυμη για συνεργασία» με όσους έχουν προτάσεις για πάσης φύσεως βελτιώσεις.

Το Temu δεν καταλαβαίνει τίποτα, βγάζει χρήματα πουλώντας φτηνά, συχνά ελαττωματικά ή και κακής ποιότητας προϊόντα και γνέφει καταφατικά σε όσους επισημαίνουν τα προβλήματα της.

Πόσο ντελούλου όλο αυτό, έ; Ναι, αλλά δουλεύει!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.