Όπως έχει θεσπισθεί με τον Ν. 5073/2023 όλες οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να φορολογούνται πλέον βάσει ενός ελάχιστου εισοδήματος που ορίζει το κράτος, ανεξάρτητα εάν το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από αυτό το ποσό.
Παράλληλα όμως δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν αυτό το ελάχιστο εισόδημα και να δηλώσουν το πραγματικό εφόσον όμως μπορούν να το αποδείξουν. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέα απόφαση μέσα από την οποία ορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος που δύνανται οι φορολογούμενοι να προβούν στη διαδικασία της αμφισβήτησης.
Ο πρώτος τρόπος είναι η αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους. Ως αντικειμενικοί λόγοι ορίζονται η στρατιωτική θητεία , η φυλάκιση , η νοσηλεία σε νοσοκομείο , η αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω τοκετού ή υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου , οι φυσικές καταστροφές , η ανάκληση-απαγόρευση άδειας λειτουργίας και άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας. Αν ο φορολογούμενος ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορεί να προβεί στη διαδικασία της αμφισβήτησης επισυνάπτοντας σε ειδικό πεδίο τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τους αντικειμενικούς λόγους.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η αμφισβήτηση πέραν των παραπάνω περιπτώσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο αυτό εισόδημα που ορίζει το κράτος, θέτοντας τον εαυτό του σε διενέργεια φορολογικού ελέγχου συμπληρώνοντας πρώτα ένα ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο θα δηλώνει την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση αλλά και το πραγματικό κόστος διαβίωσης όλης της οικογένειας.
Εκεί ουσιαστικά θα πρέπει να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα μπορεί να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης του. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση ο ελεγκτής έχει το δικαίωμα να προχωρήσει τον έλεγχο και σε παλαιότερα έτη, αν θεωρήσει ότι ο φορολογούμενος απέκρυπτε εισοδήματα και παλαιότερα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.