Μενού
Αποταμίευση
Αποταμίευση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική «αναμπουμπούλα» που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, μας έδωσαν κάποιο μάθημα σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων, είναι ότι το να έχουμε κάποιες αποταμιεύσεις στην άκρη είναι ζωτικής σημασίας.

Και όπως αναφέρει το CNBC, παρά τη σημασία της αποταμίευσης, έρευνες δείχνουν ότι το 45% των Αμερικανών έχουν στην «άκρη» λιγότερα από 1.000 δολάρια, ποσό αμελητέο σε περίπτωση ανάγκης.

Εκτός της οικονομικής ασφάλειας, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η αποταμίευση, όπως η εξόφληση των ολοένα αυξανόμενων επιτοκίων, αλλά και η οικονομική αυτάρκεια και επάρκεια, για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας.

Ο κανόνας 50-30-20

Ο τυπικός εμπειρικός κανόνας είναι να εξοικονομείτε 20% από κάθε μισθό. Αυτό βασίζεται στον λεγόμενο «κανόνα 50-30-20», που σημαίνει ότι διαθέτετε το 50% του μισθού σας για τα πράγματα που χρειάζεστε, το 30% για τα πράγματα που θέλετε και το 20% για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις.

Ο Shon Anderson, οικονομικός αναλυτής στην Anderson Financial Strategies, λέει ότι αυτό το «χρυσό πρότυπο» δεν θα ισχύει για όλους ή για κάθε περίπτωση.

Μια άλλη μέθοδος, προτείνει, περιλαμβάνει μια διαίρεση 80-20, με το 20% του μισθού σας να διατίθεται στις αποταμιεύσεις σας και το υπόλοιπο 80% να διατίθεται σε δαπάνες που σχετίζονται με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Η ιδέα είναι ότι η κατανομή του 20% παραμένει σταθερή σε κάθε προσέγγιση.

Ανεξάρτητα από τον κανόνα που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, φροντίστε να βρείτε μια ευέλικτη ισορροπία μεταξύ αποταμίευσης και δαπανών. «Το θέμα και με τις δύο αυτές μεθόδους είναι ότι η εξοικονόμηση 20% εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα», λέει ο Anderson.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.