Μενού
savings
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά μακράν οι πιο αποτελεσματικοί είναι όσοι μοιράζουν τον προϋπολογισμό σε απλές και κατανοητές κατηγορίες. Ένας τέτοιο μοντέλο οικονομίας είναι και ο κανόνας 70 - 20 - 10.

Είναι μία απλή ευρετική, με βάση τα ποσοστά που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά και να διατηρήσετε τα προσωπικά σας οικονομικά σε καλή κατάσταση, όπως γράφει το sofi.com.

Πώς θα γλιτώσετε χρήματα με το 70 - 20 - 10

Ο κανόνας 70-20-10 είναι ένας τρόπος να κατανείμετε το μηνιαίο εισόδημά σας σε τρεις κατηγορίες:

• Έξοδα διαβίωσης

• Αποπληρωμή χρέους και βραχυπρόθεσμη αποταμίευση

• Επενδύσεις και οικονομίες

Κουμπαράς
Κουμπαράς | Shutterstock

Τα έξοδα διαβίωσης είναι ακριβώς όπως ακούγονται, δαπάνες που χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε κάθε μήνα. Για να δείτε πόσα από τα χρήματα μετά τους φόρους σας πηγαίνουν σε αυτά τα κόστη, θα κάνετε λίγα μαθηματικά.

Θα αθροίσετε τις μηνιαίες πληρωμές που καλύπτουν τα βασικά, όπως στέγαση, υπηρεσίες, φαγητό, παιδική φροντίδα και ιατρικά έξοδα. Περιλαμβάνει επίσης δαπάνες που γίνονται μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο, όπως τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ή ο φόρος ακινήτου.

Στη συνέχεια, θέλετε να υπολογίσετε πόσο θα χρειαστεί για να πετύχετε τον στόχο του 20% της αποταμίευσης και της αποπληρωμής του χρέους. Είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα σε πιο φλέγοντα χρέη, όπως οι οφειλές της πιστωτικής σας κάρτας και συγκεκριμένα υψηλότοκα δάνεια.

Το υπόλοιπο 10% αφορά καταθέσεις και αποταμίευση με γνώμονα την εξασφάλιση του μέλλοντος. Εδώ μπορείτε να βάλετε στην άκρη χρήματα σε λογαριασμούς υψηλού επιτοκίου, ακόμα και να επενδύσετε σε ασφαλείς μετοχές, αν έχετε τις γνώσεις να το κάνετε.

Όσον αφορά τους υπολογισμούς, ας πούμε ότι το μηνιαίο εισόδημά σας μετά από φόρους είναι 1.000 ευρώ.

• Για τα έξοδα διαβίωσης, θα πολλαπλασιάσετε 1.000 επί 0,70, άρα θα έχετε ένα μπάτζετ 700 ευρώ για στέγαση, παροχές, φαγητό, ψυχαγωγία και όλες τις άλλες κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω

• Για αποταμιεύσεις, θα πολλαπλασιάζατε 1.000 επί 0,20, δηλαδή 200 ευρώ για να τα βάλετε σε αποταμιεύσεις και χρέη

• Τέλος, θα πολλαπλασιάσετε 1.000 επί 0,10 και θα δείτε ότι έχετε άλλα 100 ευρώ για να βάλετε για πρόσθετες αποταμιεύσεις και επενδύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.