Μενού
petrelaio-thermansis
Πετρέλαιο θέρμανσης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί ως αποτέλεσμα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, με ξένες πηγές να φοβούνται πως θα επηρεάσει τις εξαγωγές των παραγωγών «μαύρου χρυσού» της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το BBC, ο παγκόσμιος δείκτης τιμής πετρελαίου Brent crude ανέβηκε τις τελευταίες μέρες κατά 2.25 δολάρια, φτάνοντας τα 86.83 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στην αμερικανική αγορά.

Το «ωστικό κύμα» τιμών

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού δείκτη West Texas Intermediate crude εκτοξεύτηκε σήμερα (9/10) κατά 2.50 δολάρια, αγγίζοντας τα 85.30 δολάρια το βαρέλι.

Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι στην παγκόσμια κοινότητα πως εάν η σύγκρουση επηρεάσει και τις γείτονες χώρες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, οι αριθμοί δεν θα είναι τόσο ήπιοι, καθώς η αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με μία άμεση παρεμβολή στις οδούς παραγωγής και διανομής του πολύτιμου καυσίμου.

Ο ενεργειακός αναλυτής Σολ Κάβονιτς δήλωσε στο BBC πως «οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω της πιθανότητας μίας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες» και πρόσθεσε πως «εάν η σύγκρουση συμπεριλάβει το Ιράν, που ήδη κατηγορείται ότι στηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς, ρισκάρει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής».

Πάντως, οι ανησυχίες αφορούν το -στρατηγικής σημασίας- για τη διακίνηση Στενό του Ορμούζ, το οποίο αποτελεί πέρασμα από τον κόλπο του Ομάν προς τον Περσικό κόλπο και τον ανοιχτό ωκεανό.

Εάν «ταρακουνηθούν» οι σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών που συνορεύουν περί του στενού (Ιράν, Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ο θαλάσσιος αυτός δρόμος μπορεί να κηρυχθεί «άβατο».

Οι κινήσεις του Ισραήλ

Στον απόηχο της διεθνούς καταδίκης των επιθέσεων της Χαμάς, το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση. Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανάγκασε από σήμερα την Αμερικάνικη Chevron να αναστείλει την παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο του Ταμάς στα βόρεια της χώρας, λόγω συνθηκών υψίστης ασφαλείας.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως θα διαθέσει μέχρι και 30 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος στην αγορά προκειμένου να υποστηρίξει την αξία του ισραηλινού σέκελ, το οποίο βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Από την άλλη, η ανησυχία των επενδυτών εξαπλώνεται και σε άλλα προϊόντα. Ο Τζέημς Τσέο της τράπεζας HSBC δήλωσε πως «η αβεβαιότητα του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα της επόμενες μέρες μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις στα πιο αξιόπιστα Αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο, μία πρακτική που παρατηρείται συχνά σε περιόδους κρίσεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κύμα που δημιούργησε η σύγκρουση παρέσυρε και τον πάλαι ποτέ σταθερό χρυσό, στον οποίο επίσης άρχισαν να σπεύδουν οι ξένοι επενδυτές για καταφύγιο, με την τιμή του να σημειώνει για πρώτη φορά σήμερα αύξηση μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.