Μενού
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ευάγγελος Μυτιληναίος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, μίλησε για τη νέα ονομασία, τα καθαρά κέρδη του ομίλου, καθώς και για το dual listing σε «ξένο χρηματιστήριο», μεταξύ άλλων.

Η Βίβιαν Μπουζάλη, γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing του ομίλου παρουσίασε τη νέα ταυτότητά του. Ο όμιλος μετονομάζεται σε Metlen από το Energy & Metals, με σύμβολο έναν διάδικο αστέρα, σύμφωνα με το skai,gr.

Η «νέα πραγματικότητα» στις ΑΠΕ

Ερωτηθείς για την αγορά της ενέργειας, ο πρόεδρος του ομίλου σημείωσε πως όποιος δεν είναι καθετοποιημένος, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προχώρησε μάλιστα και σε μια πρόβλεψη.

Όπως είπε, προβλέπει ότι οι διαγωνισμοί για την έκδοση άδειας και άδειας σύνδεσης των ΑΠΕ θα καταργηθούν τελείως. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως όποιος κατασκευάσει έργο ΑΠΕ θα πρέπει να δεχτεί και το ρίσκο, όπως το να φτάσει σε σημείο να πουλάει «μηδενικά» το ρεύμα που παράγει. 

«Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να επέλθει μια ισορροπία η οποία θα βρεθεί με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ομίλους που έχουν το know how για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος. 

Τα αποτελέσματα του ομίλου

Απαντώντας για τα αποτελέσματα του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το 2021. «Τότε, είχα πει πως το 2022 θα υπερδιπλασιαστεί η κερδοφορία του ομίλου. Κάποιοι γέλαγαν. Υπερδιπλασιάσαμε τα αποτελέσματά μας» είπε ο πρόεδρος του ομίλου. 

Συνέχισε λέγοντας πως εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προχώρησε σε πρόβλεψη για EBITDA ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και καθαρά κέρδη 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το σημείο διέκρινε μάλιστα μεταξύ της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών, αναφερόμενος στον «καπιταλισμό των μετόχων».

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, άνευ απροόπτου ο όμιλος θα συνεχίσει την πολύ καλή του πορεία. «Θα αρχίσει να "τσιμεντώνει" στη συνείδηση της αγοράς και των μετόχων ότι η Mytilineos θα κυμαίνεται σταθερά σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 με 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε.

Η ανάπτυξη του ομίλου 

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη της, πλέον, Metlen, τόνισε πως αν και ο όμιλος έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλες εξαγορές οι οποίες ήταν πολύ αποδοτικές, η ανάπτυξη του ομίλου όμως ήταν ανέκαθεν οργανική.

«Έχουμε βασιστεί στην οργανική ανάπτυξη. Επενδύαμε μέρος των κερδών κι έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτή τη στιγμή 'τρέχουν' projects 4-5 δισεκατομμυρίων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, στην Ιταλία κτλ. Χωρίς να ζητήσουμε χρήματα από τους μετόχους. Κι αυτό γιατί ξέρουμε να χειριζόμαστε το asset rotation plan», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.