Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με το υπουργείο Εργασίας στοχεύει το μέτρο να εφαρμοστεί την 1η Απριλίου 2024. Η τελευταία αύξηση πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2023, ήταν ύψους 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, διότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας, η απασχόληση κ.ά.».
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο η κ. Μιχαηλίδου είπε πως ο κατώτατος μισθός θα «έχει μπροστά τον αριθμό 8», σε συνέχεια και των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών που είπε ότι θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που θα αυξηθούν
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει πως θα αυξηθεί σειρά επιδομάτων μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό της αύξησης φαίνεται, μάλιστα, να συμπαρασύρει τουλάχιστον 10 επιδόματα ευαίσθητων ομάδων.
- Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
- Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
- Το ειδικό εποχικό βοήθημα: το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
- Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
- Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.
- Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), που ισούνται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
- Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
- Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπου καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
- Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
- Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
Με βάση τις προτάσεις ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ και, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις έως το 2027 της τάξεως των 40-45 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2024. Η δέσμευση προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.
Επίδομα ανεργίας και Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Στο μεταξύ, η Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): «Η ΕΑΣ χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και η δημογραφική γήρανση είναι μία πραγματικότητα που επηρεάζει μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να την διαχειριστούμε με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που χρήζουν βελτίωσης. Μέλημά μας είναι να θεραπευθούν, υπό το πρίσμα βέβαια της δημοσιονομικής ισορροπίας».
Για το επίδομα ανεργίας, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στόχος είναι, με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, το επίδομα ανεργίας να γίνει ανταποδοτικό, δηλαδή πιο δίκαιο, ώστε ο δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας που έχει καταβάλει κατά τον εργασιακό του βίο υψηλότερες εισφορές, να λαμβάνει υψηλότερο επίδομα ανεργίας.
«Επίσης, αυτό που εξετάζουμε είναι το επίδομα ανεργίας να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή, τους πρώτους μήνες, ο δικαιούχος να λαμβάνει υψηλότερο ποσό. Φυσικά, οι αλλαγές, που επεξεργαζόμαστε, δεν θα επηρεάσουν επ' ουδενί τo συνολικό ύψος του ετήσιου επιδόματος, δηλαδή δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που χορηγείται σήμερα, αλλά θα καταστήσουν τη συγκεκριμένη παροχή πιο δίκαιη» διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ήδη, μέσα σε μία δύο εβδομάδες από τη στιγμή που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, περισσότεροι από 37.000 συνταξιούχοι συμπολίτες μας που εργάζονται - πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας, δήλωση είχαν κάνει μόλις 36.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι - έχουν κάνει αίτηση.
«Πλέον, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Υπολογίζουμε ότι ο συνταξιούχος εργαζόμενος κερδίζει μηνιαίως από 190 ευρώ μέχρι 300 ευρώ» τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.