Μενού
Δικαστήριο
Δικαστήριο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την επαναφορά των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012 αποφάσισε κατά πλειοψηφία (28-3) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου,  δεν είναι νόμιμη-συνεπώς ακυρωτέα- η σιωπηρή άρνηση της Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Δικαστήριο.  

Η Πολιτεία, όπως αναφέρεται στην απόφαση, όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου  4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών. Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Ως προς την ουσία σημειώνεται επίσης πως «οι διατάξεις  των άρθρων 1, 2, 4, 6, 7 και 8 του ν. 4387/2016, αντίκεινται, στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς λειτουργούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον αυτό βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν». 

Να σημειωθεί πως η  απόφαση  αφορά σε όσους είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό, αν και στην απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνεται πως «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση  για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε  σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ' όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.