Μενού
trapeza
Τράπεζα της Ελλάδας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διέξοδο στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δίνουν σε όσους αποταμιευτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις για τις καταθέσεις τους, οι τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο, καθώς παρατηρούν ότι το ενδιαφέρον για προθεσμιακές καταθέσεις κρίνεται, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, υποτονικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον περασμένο Αύγουστο προκύπτει ότι έχουν μετακινήθεί σε προθεσμιακούς λογαριασμούς κεφάλαια ύψους 13 δις. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι το σύνολο των καταθέσεων σε προθεσμιακούς λογαριασμούς να ανέρχεται πλέον σε 46,5 δισ. ευρώ από 33,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κύριος όγκος των μετακινήσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα τα οποία από την αρχή του χρόνου έχουν αυξήσει τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 10,1 δισ. ευρώ περίπου, φθάνοντας στα τέλη Αυγούστου τα 35,3 δισ. ευρώ από 25,2 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ κατά 3 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες φθάνοντας τα 11,2 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Υποτονικό ενδιαφέρον για προθεσμιακές

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες, η συγκρατημένη αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων από την πλευρά των ιδιωτών αποδίδεται στο γεγονός
ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών (κοντά στο 85%) είναι μικροκαταθέτες με υπόλοιπα έως 5.000 ευρώ, ενώ αυτοί που έχουν υπόλοιπα άνω των 100.000 δεν ξεπερνούν το 2,5%. Στην ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ 5.000 ευρώ και 50.000 ευρώ είναι το 12,5% των καταθετών με τους περισσότερους να είναι στο κάτω όριο και οι οποίοι αποφεύγουν τη δέσμευση των χρημάτων τους, προτιμώντας να έχουν άμεση πρόσβαση στον λογαριασμό τους για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Την ίδια στιγμή τα επιτόκια άλλωστε που δίνουν οι τράπεζες (μεσοσταθμικά η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώνεται στο 1,5% για διάρκειες 12 μηνών), δεν είναι ελκυστικά έτσι ώστε να δώσει σε κάποιον κίνητρο να δεσμεύσει τα χρήματά του, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των καταθέσεων να παραμένει σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και η όποια μετατόπιση σε προθεσμιακούς να εντοπίζεται κυρίως σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Στροφή στα έντοκα

Εναλλακτική λύση για αποταμιευτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αποτελούν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας ικανοποιητικές αποδόσεις (3,90% ετησιοποιημένη με βάση τη χθεσινή δημοπρασία), προϋποθέτουν ωστόσο το άνοιγμα μερίδας στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυξημένη ήταν η ζήτηση για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από τα νοικοκυριά, κατά τη δημόσια εγγραφή της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τους συγκεκριμένους τίτλους με απόδοση 3,9% πήραν κοντά στα 5.900 φυσικά πρόσωπα,
καταβάλλοντας 83 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την προ εβδομάδων δημόσια εγγραφή των ετήσιων εντόκων, όταν είχαν εγγραφεί 3.500 φυσικά πρόσωπα για 57 εκατομμύρια ευρώ, η ζήτηση είναι προφανώς αυξημένη.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, η ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή, διότι «τέτοιες αποδόσεις με μηδενικό ρίσκο δύσκολα τις βρίσκεις».

Στο ερώτημα γιατί να επενδύσουν οι αποταμιευτές στο έντοκα γραμμάτια, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ο κάθε καταθέτης μπορεί να γραφτεί για την απόκτηση εντόκων γραμματίων έως 15.000 ευρώ και να αποκομίσει μια αφορολόγητη, υψηλή απόδοση, τριπλάσια σχεδόν των προθεσμιακών και χωρίς να κλειδώνει ρευστότητα ούτε για μεγάλα ποσά ούτε για μεγάλη διάρκεια».

Σημειώνεται ότι η τελική απόδοση κρίνεται στο τέλος της δημοπρασίας, στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί διαπραγματευτές, δηλαδή οι τράπεζες, με βάση την τελευταία τιμή προσφοράς. Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων φέτος έχουν ανέλθει σε υψηλά 15ετίας – χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία δημοπρασία του Ιουνίου το επιτόκιο για έντοκα ενός έτους ήταν 3,83% και εξασφάλιζε στον αποταμιευτή ετήσια απόδοση 574 ευρώ.

Με 1000 ευρώ επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δίνουν μία ακόμη επενδυτική επιλογή στους μικροκαταθέτες στρέφοντας τους στην εναλλακτική των κρατικών τίτλων. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές πρόκειται για επενδύσεις που χρειάζονται μόλις 1.000 ευρώ και δίνουν την δυνατότητα στους αποταμιευτές να βρουν στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα με υψηλότερη απόδοση από τις προθεσμιακές καταθέσεις ή να επιλέξουν λίγο μεγαλύτερες διάρκειες και να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις, δεδομένης της προοπτικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Ενδεικτικά αναφέρουν περιπτώσεις επενδύσεων και αποδόσεων όπως:

  • ομόλογο που λήγει εντός του 2024 και συγκεκριμένα σε 7 μήνες προσφέρει απόδοση λίγο κάτω του 3%.
  • ομόλογο που λήγει το 2027 έχει απόδοση 3,30%
  • ομόλογο που λήγει το 2031 δίνει απόδοση 3,70% και διαπραγματεύεται σε τιμή 80 που πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος επενδυτής πληρώσει 800 ευρώ για να το αγοράσει θα εισπράξει 1.000 ευρώ στη λήξη.

Μάλιστα με τις συγκεκριμένες επενδυτικές επιλογές οι αποταμιευτές «κλειδώνουν» ταυτόχρονα υψηλότερο επιτόκιο από το μελλοντικό που θα υπάρχει στην αγορά καθώς άπαντες εκτιμούν ότι την προσεχή διετία θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των αποδόσεων.

Σημειώνεται ότι οι κρατικοί τίτλοι διαπραγματεύονται καθημερινά στην ΗΔΑΤ, ενώ ο αγοραστής επωμίζεται χρέωση από τις τράπεζες για την αγορά τους, η οποία μειώνει την τελική απόδοση κατά 10 – 20 μ.β.

Η επιλογή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Για μεσαία -και μεγαλύτερα φυσικά- βαλάντια της τάξης των 50.000 ευρώ οι τράπεζες προωθούν τα ομολογιακά (κρατικά ή εταιρικά) αμοιβαία κεφάλαια μέσω των οποίων προσφέρουν τακτικό εισόδημα με τη μορφή ετήσιας διανομής μερίσματος που με βάση τα διαθέσιμα προϊόντα διαμορφώνεται κοντά στο 3% τον πρώτο χρόνο. Οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία ομολογιακά έχουν μικρό ποσό εισόδου συνήθως 10.000 ευρώ και με βάση την πολιτική των τραπεζών επιδιώκεται να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά των άλλων επιλογών σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσουν τμήμα των καταθετών σε μακροχρόνιας διάρκειας τοποθετήσεις με περιορισμένο ρίσκο.

Οι εισροές κεφαλαίων σε αυτού του τύπου τα προϊόντα από την αρχή του χρόνου φθάνουν το 1,9 δισ. ευρώ και παρόμοιες εκδόσεις τρέχουν σήμερα και οι τέσσερις
συστιμικές τράπεζες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.