Μενού
xrimata
Χρήματα | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Το stock market είναι μία αγορά η οποία ανθεί σε περιόδους κρίσης και οικονομικής ύφεσης, με τους πιο ικανούς επενδυτές να «μανουβράρουν» τις τάσεις του χρηματιστηρίου για να αποκομίσουν τεράστια οφέλη.

Ένας πρωτοπόρος αυτού του παιχνιδιού ήταν ο Sir John Marks Templeton, ο οποίος ανήλθε σε «γίγαντα» της μετοχικής αγοράς και των διεθνών επενδύσεων, με ξεκίνημα την περίοδο του μεσοπολέμου, εκμεταλλευόμενος το ρεύμα της ανοικοδόμησης της οικονομίας μετά το κραχ για να χτίσει την αυτοκρατορία του.

Η ζωή του

Ο John Marks Templeton γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, 1912, στο Τεννεσί των ΗΠΑ. Σπούδασε ως νέος στο πανεπιστήμιο του Γέηλ, χρηματοδοτώντας τα δίδακτρά του με δουλειές του ποδαριού, χρήματα που είχε κερδίσει στο πόκερ, αλλά και μέσω υποτροφίας που απέσπασε ως ένα από τα «αστέρια» της τάξης του.

John Marks Templeton
John Marks Templeton | Templeton Foundation

Όσο ο κόσμος πνιγόταν στο απόηχο του «κραχ» του 1929, ο Templeton μετακόμισε στη Βρετανία για σπουδές στην Οξφόρδη, και βρήκε έναν μέντορά στο πρόσωπο του καθηγητή Benjamin Graham, γνωστού ως «πατέρας του value investing».

«Επιρρεπής» στη γνώση, ο φιλόδοξος νεαρός υιοθέτησε το επιχειρηματικό δόγμα του «αγόρασε χαμηλά, πούλα ψηλά», συγκεντρώνοντας με τις οικονομίες του 100 μετοχές από κάθε εταιρεία του χρηματιστηρίου που πούλαγε στο ένα δολάριο ή λιγότερο

Αυτή η ιδιοφυής κίνηση έχτισε τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του, αφού η στρατηγική του χαμηλού ρίσκου με υψηλή απόδοση τον έκανε πλούσιο, όταν η επανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας εκτόξευσε τις εκατοντάδες μετοχές του.

Ο Templeton συνέχισε και έγινε δισεκατομμυριούχος, ως πρωτοπόρος των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στο εξωτερικό. Το 1954 ιδρύει την Templeton Growth Fund, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί μέρος της Franklin Templeton. Η εταιρεία του ήταν η πρώτη που επένδυσε σε αναδυόμενες τότε αγορές όπως η Ιαπωνία και σε νέους, ανερχόμενους τομείς, όπως η πυρηνική ενέργεια και τα ηλεκτρονικά.

John Marks Templeton
John Marks Templeton | Templeton Foundation

«Τα bull markets γεννιόνται στην απαισιοδοξία, μεγαλώνουν στην επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν στην ευφορία», είχε πει ο μεγιστάνας

«Η εποχή της μέγιστης απαισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κανείς και η εποχή της μέγιστης αισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να πουλήσει», έλεγε λακωνικά για τη στρατηγική του.

Το 1999, ο Templeton ανακηρύχθηκε «ο καλύτερος επενδυτής διεθνών μετοχών του 20ου αιώνα» από το περιοδικό Money. Ως επενδυτής, τα «ατού» του δεν ήταν ούτε η τεχνική εμβρίθεια, ούτε οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Αντ' αυτού, είχε αναπτύξει ένα δεινό «αισθητήριο» για τις βασικές αρχές της αγοράς, το οποίο διαχειριζόταν με πειθαρχία, ψυχραιμία, και αισιόδοξη σκέψη. 

Έγινε επίσης γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, δωρίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πολλές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 1987 χρίστηκε ιππότης στη Βρετανία για το φιλανθρωπικό του έργο, ενώ ίδρυσε το John Templeton Foundation, έναν θρησκευτικό οργανισμό αφιερωμένο στην πνευματική κατανόηση μέσω της επιστημονικής έρευνας.

Για το μνημειώδες έργο του, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε το 2007 ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου. Παρά τον αμύθητο πλούτο του, ο Templeton ασκούσε μία ολιγαρκή ζωή, απορρίπτοντας τον καταναλωτισμό και αποφεύγοντας τις περιττές πολυτέλειες.

Πέντε φράσεις - «μαθήματα»

Μεταξύ των αποφθεγμάτων του, ξεχωρίζουν τα εξής:

  • «Οι πιο ακριβές λέξεις στην αγγλική γλώσσα είναι "αυτή η φορά είναι διαφορετική"»
  • «Εάν βγάζεις ένα δολάριο και ξοδεύεις ένα δολάριο, τότε θα αποτύχεις. Αλλά εάν βγάζεις ένα δολάριο και ξοδεύεις 90 σεντς, είσαι καθ'οδόν για την επιτυχία»
  • «Αν θέλεις να γίνεις πραγματικά πλούσιος, πρέπει να βάλεις τα χρήματά σου να δουλεύουν για εσένα»
  • «Η επιτυχία αποτελείται από μια σειρά μικρές καθημερινές νίκες»
  • «Είναι καλό να είσαι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να είσαι καλός»
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.