Μενού
misthos
Μισθός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στα 667 ευρώ ανεβαίνει από την 1η Απριλίου ο καθαρός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους που αμείβονται αυτόν, ενώ αν επιμεριστούν σε αυτόν τα δώρα αλλά και το επίδομα αδείας, ανεβαίνει στα 778 σε 12μηνη βάση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άυξησή του στα 780 ευρώ, λίγο πάνω από τις αισιόδοξες προβλέψεις των τελευταίων ημερών και παράλληλα αυξημένα θα είναι και μία σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ το μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας) από 548 ευρώ το 2019 (639 με δώρα και επίδομα άδειας). Συνολικά οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξάνονται από 7.667 ευρώ το 2019 σε 9.336 ευρώ το 2023 (συν 1.669 ευρώ  ή 21,8 %).

katharos-katotatos

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 585.000, κατά 60.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2021. Μάλιστα όπως ανέφερε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης «Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό  τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές». Υπενθύμισε, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4 % σε σχέση με το 2019.

trieties-katotatou
epidomata

Τι ισχύει για εκείνους που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Οι ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα κατά τη σύσκεψη υπό τον υπουργό, αφορούσαν τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο συμφωνημένο μισθό. Ωστόσο από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεχωρίζει η -επί της ουσίας- προτροπή του προς τους εργοδότες και τις εταιρίες ώστε να προχωρήσουν κι εκείνοι σε αναπροσαρμογές που να συμβαδίζουν με τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν. «Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά των εργοδοτών.

Πότε θα «ξεκλειδώσουν» οι τριετίες

Το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι και το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις τριετίες για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Οπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας τα όσα ήταν ήδη γνωστά, αυτές -οι αυξήσεις δηλαδή σε μισθούς ανά τριετία- θα επανέλθουν όταν το ποσοστό ανεργίας στη χώρα πέσει κάτω από το 10%. «Έχουν ρυθμιστεί από το 2012 και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση. Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30 % ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας» επισήμανε μεταξύ άλλων.

ayxiseis
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.