Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, τα κόμματα επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ δηλώσεων και κατηγοριών, για ένα ακανθώδες θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Το πρώτο Reader Podcast φιλοξενεί τον δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, ειδικό σε υποθέσεις πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κόκκινων δανείων, Ζαννή Σιδέρη, για να μας εξηγήσει τι σημαίνει η νέα απόφαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο κ. Σιδέρης, εξηγεί ότι απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αφορούσε το αν θα γίνονται πλειστηριασμοί η όχι. Δεν ήταν αυτό το θέμα της εκδίκασής του, αλλά αν είναι νόμιμος ο τρόπος που τα Funds προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους από τις τράπεζες και σε αναγκαστικά μέσα εκτέλεσης όπως είναι οι πλειστηριασμοί. Αν δηλαδή οι εταιρείες διαχείρισης των εκχωρημένων δανείων (servicers), έχουν την δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματα επί των δανείων που έχουν αγοραστεί από τα funds, με τα δικονομικά μέσα που τους παρέχει η υπάρχουσα νομοθεσία. Και πλέον την έχουν!
Και συνεχίζει: «Μετά και τη δεύτερη καραντίνα του κορονοϊού (δηλ. από τα μέσα του 2021 και μετά), υπάρχει ένα μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Το 2022 βγήκε μια απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έθιξε ένα ζήτημα της νομιμοποίησής των διαχειριστριών εταιρειών των funds εν Ελλάδι. Αυτή η απόφαση του 2022 βγήκε και είπε ότι «οι συμβάσεις διαχείρισης κάποιων funds, εφόσον διέπονται από το νόμο του 2003, δεν τους δίνεται εξουσιοδότηση για δικαστικές αποφάσεις», παρά μόνο με το νόμο του 2015. Εμείς τότε αποκτήσαμε ένα νέο όπλο. Επειδή, όμως, αναβλήθηκαν πολλές κατασχέσεις με αυτή την απόφαση και το θέμα πήγε στην Ολομέλεια, εν τέλει με τη νέα απόφαση του 2023, τα funds νομιμοποιούνται πια να κάνουν αυτές τις ενέργειες ανεξαρτήτως σε ποιο νόμου υπάγονται».
Βασικά σημεία του Reader Podcast
-
Υπήρχαν πλειστηριασμοί από το 2015 και μετά;
Η αυτόματη προστασία της α' κατοικίας έχει σταματήσει από 1/1/2015. Πλειστηριασμοί γίνονταν, αλλά όχι στην έκταση που γίνονται τώρα. Τα δάνεια άρχισαν να πωλούνται σωρηδόν από το 2019 και μετά και τα funds έδειξαν μια πολύ επιθετική τακτική. Οι πλειστηριασμοί πλέον πέφτουν βροχή.
Εφόσον πληροίς εισοδηματικά κριτήρια, μπορείς να μπεις στην κατηγορία του ευάλωτου δανειολήπτη και να έχεις προστασία για 18 μήνες. Όχι εσαεί.
- Ποιος χάνει το σπίτι του
- Άνθρωποι που είχαν ρύθμιση στο δάνειό τους και την έχασαν ή σταμάτησαν να πληρώνουν την αρχική σύμβαση
- Άνθρωποι που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, αλλά έχασαν τη ρύθμισή τους, επειδή δεν τήρησαν τη δικαστική ρύθμιση
- Οφειλέτες του Δημοσίου
- Η νέα απόφαση κυνηγά τους ευάλωτους ή τους κακοπληρωτές;
Κυνηγά τους πάντες η νέα απόφαση. Και τον κακοπληρωτή και τον ευάλωτο. Το σημαντικό σημείο είναι το εξής: Τι πρέπει να κάνω εφόσον δεν υπάρχει πια ο νόμος Κατσέλη; Ή ρυθμίζω ή πτωχεύω. Όταν ακολουθούμε τον δρόμο της ρύθμισης, υπάρχουν στιγμές που κυνηγάμε τα funds για αυτές τις ρυθμίσεις, και εκείνα δεν τις δέχονται. Ο ευάλωτος που θέλει να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί, πλήττεται εν τέλει περισσότερο.
Ποιος φταίει;
Οι υπεύθυνοι είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το κακό συντελέστηκε με την κατάργηση του νόμου Κατσέλη. Ήταν όπλο στα χέρια του δανειολήπτη, διότι μπορούσε με μια αίτηση να προστατεύσει το σπίτι του και να ρυθμίσει τα χρέη του. Πλέον υπάρχει ο μονόδρομος της ρύθμισης με τα όποια εμπόδια αναφέρθηκαν πιο πάνω. Και κυνηγάμε τα funds για να ρυθμίσουμε. Εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια του ευαλώτου, δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός για 18 μήνες.
- Μπορούν να παγώσουν οι πλειστηριασμοί;
Δεν θα υπάρξει άλλο νομοθετικό πλαίσιο. Ίσως να διευρυνθούν τα κριτήρια των ευαλώτων για προεκλογικούς λόγους, ίσως. Αλλά αν υπήρχε αυτή η λογική, δεν θα φτάναμε στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη. Η τάση είναι να πιεστούν οι δανειολήπτες, ώστε να μπουν σε διαδικασία πληρωμής ή ρύθμισης ή πτώχευσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.