Διευρυμένα σε σχέση με εκείνα που ίσχυσαν πέρυσι θα είναι τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα και αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν άμεσα. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».
Διαβάστε ακόμη: ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Πληρωμές σε πάνω από 90.000 δικαιούχους - Ποια επιδόματα καταβάλλονται
Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μέσα σε αυτή την εβδομάδα και θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η επιδότηση θα συνδέεται πλέον με την κατανάλωση και θα προβλέπονται εξτρά εκπτώσεις για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναμένεται να υπάρχουν κλιμάκια, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει εύρος κατανάλωσης και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο μικρότερες θα είναι οι εκπτώσεις. Αξιο αναφοράς είναι ότι η επιδότηση θα είναι διαφορετική κάθε μήνα, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές. Ενδεικτικά, καθημερινά οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου πλέον αλλάζουν και μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα εξετάζεται αν κάποιος αυξήσει την κατανάλωσή του να μειωθεί η επιδότησή του, γεγονός που πρέπει να προσέξουν οι Αρχές αφού η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί σε ένα νοικοκυριό εξαιτίας της γέννησης ενός παιδιού.
Το σχέδιο για τη βαριά βιομηχανία
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ έχουν προβλέψει από τον Ιούνιο και έχουν φτιάξει μια πλατφόρμα έναν Μηχανισμό Απόκρισης - Ζήτησης όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά. Σε αυτή την πλατφόρμα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, θα δίνουν τις προσφορές τους για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας οι ίδιες με κίνητρο μια αποζημίωση. Παράλληλα, στο Δημόσιο ισχύει ό,τι έχει εξαγγελθεί αναφορικά με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους. Στην ουσία πρόκειται για την υποχρεωτική οικονομία σε δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και όχι μόνο.
Κομισιόν: Οι προτάσεις κόντρα στην ενεργειακή κρίση
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις ώρες αιχμής. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν «προσωρινή συμβολή αλληλεγγύης» από τους παραγωγούς και διανομείς φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που εξασφαλίζουν γιγάντια κέρδη χάρη στην εκτόξευση των τιμών. «Αυτές οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μέρος, να καταβάλουν μία συμβολή στην κρίση», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν. Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμβολή αυτή θα ορισθεί στο 33% των υπερκερδών (κέρδη κατά 20% μεγαλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2019-2020). Οι Βρυξέλλες φροντίζουν να μην κάνουν λόγο για «φόρο», διότι οποιοδήποτε φορολογικού χαρακτήρα μέτρο απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27, μία διαδικασία πολύπλοκη και με ρίσκα σε σχέση με μία λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.
Περιορισμός της ζήτησης στις ώρες αιχμής
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θέλει να ορίσει στα κράτη έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος «κατά τουλάχιστον 5% στις καθορισμένες ώρες αιχμής κατά την διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αυτό θα επέτρεπε την μείωση κατά 3,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κομισιόν καλεί επίσης τους 27 να μειώσουν την μηνιαία κατανάλωση κατά 10%, στόχος που θεωρείται ενδεικτικός. Κάθε χώρα θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο για να επιτύχει τον στόχο, για παράδειγμα «μέσω συστημάτων πλειστηριασμών» που θα προσφέρει χρηματικές αποζημιώσεις στις βιομηχανίες με αντάλλαγμα την μείωση της κατανάλωσής τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.