Η ενεργειακή κρίση περνά και... επίσημα την πόρτα της Ευρώπης και με τις εκτιμήσεις για τον χειμώνα να είναι δυσοίωνες και τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα. Το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα - φράγμα που είχε σπάσει μόνο για λίγο τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- φτάνοντας στα 315 ευρώ που αποτελεί ρεκόρ. Την ίδια στιγμή και το πετρέλαιο ανέβηκε και πάλι πάνω από τα 100 ευρώ το βαρέλι, βάζοντας τέλος στο σερί των προηγούμενων εβδομάδων που κυμαινόταν στα 94 ευρώ το βαρέλι.
Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Συσκότιση, χωρίς ζεστό νερό και άλλα σκληρά μέτρα στη Γερμανία για να βγει ο χειμώνας
Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση των χειμώνα, είτε μέσω περικοπών των ενεργειακών δαπανών είτε μέσω στήριξης των πολιτών, ωστόσο τα δύσκολα μοιάζουν να είναι μπροστά. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από ότι στην περίοδο προ κρίσης ενώ αν η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 - παρότι αποδίδει τις πρόσφατες μειώσεις στη ροή σε τεχνικά ζητήματα - η τιμή της μεγαβατώρας ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 400 ευρώ.
Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη ζήτηση για πετρέλαιο στα επίπεδα του 2019, έχει επιφέρει και εκεί ανοδικές τιμές κάτι που βάζει φρένο στην αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα. Μια δήλωση του ΟΠΕΚ για συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου αν ξεκινήσει τις εξαγωγές το Ιράν, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το νέο ράλι ανόδου που σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Godman Sacks μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να οδηγήσει την τιμή στο βαρέλι στα 125 δολάρια.
Η Ευρώπη παίρνει μέτρα
«Η αγορά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό, έχει σταματήσει να αντιδρά σε καλά νέα με αποτέλεσμα μόνο κακά νέα να συσσωρεύονται ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζοζεφ Σικέλα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK. «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη την Ευρώπη και εφόσον έχουμε ευρωπαϊκή αγορά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, τότε η ευκολότερη λύση μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Σικέλα σημειώνοντας ότι η χώρα του θα στήριζε ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, τον καθορισμό μέγιστης ευρωπαϊκής τιμής ενέργειας στην περίπτωση που η ΕΕ αποφάσιζε να το εξετάσει.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πετρ Φαϊαλα, συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει πρόσφατα ότι «αξιολογεί επειγόντως τις διαφορετικές δυνατότητες εισαγωγής ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο», χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα έχει ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Επίσης ανέφερε ότι θα έρθει σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και θα υποβάλει προτάσεις το φθινόπωρο εάν χρειαστεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.