Το ηλεκτροσόκ στις τιμές ρεύματος εν όψει του Σεπτεμβρίου φέρνει επιδότηση ρεκόρ στη χώρα και ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει την Τρίτη (23/8) στις 09:30 το πρωί τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει οικονομική «ένεση» 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών στους λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι, το πρωί της Τρίτης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όσα θα ανακοινώσει ο κ. Σκρέκας για την κρατική επιδότηση - ρεκόρ με την οποία θα ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στον πρώτο και δύσκολο μήνα του φθινοπώρου. Σε αυτό το ποσό θα ανέλθει η συνολική κρατική ενίσχυση όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: «Κοντά στα 2 δισ. ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο» - Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες
Από 500 έως 800 εκατ. από τον προϋπολογισμό
Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως, είναι βέβαιο πως θα κληθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να βάλει πλάτη. Όσον αφορά το κόστος για τον προϋπολογισμό, τον Αύγουστο κυμάνθηκε στα 250 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ για το Σεπτέμβριο με τον ΣΚΑΪ να το οριοθετεί κοντά στα 800 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει έως και διπλάσιες επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά από τον Αύγουστο -όταν η επιδότηση κυμάνθηκε στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα- καθώς η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει και το φράγμα των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 620 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μια αύξηση της επιδότησης της τάξης του 84%. Ωστόσο, τα τελικά ποσά των επιδοτήσεων θα γίνουν γνωστά την Τρίτη. Στόχος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί θα είναι για άλλη μια φορά η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Με τη... φόρμουλα του Αυγούστου
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και για τον Σεπτέμβριο τη φόρμουλα του Αυγούστου. Στόχος είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας να πέσει κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα και συγκεκριμένα κοντά στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στα επίπεδα δηλαδή του μήνα που διανύουμε. Ειδικότερα, με επιδότηση κοντά στα 620 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 0,620 ευρώ η κιλοβατώρα η τελική τιμή της κιλοβατώρας πέφτει κοντά στα 0,168 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 300KWh το μήνα θα πληρώσει τον Σεπτέμβριο λιγότερα από 75 ευρώ, ακριβώς δηλαδή όσα θα πληρώσει και για την κατανάλωση του Αυγούστου, πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
Υψηλότερη θα είναι η τελική επιδότηση για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης. Διαφορετικό θα είναι το ποσό της επιδότησης για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη και τον Αύγουστο, όταν κυμάνθηκε στα 300 ευρώ ανά MWh για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά. Μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια
Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος πέριξ των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τα σενάρια που αφορούν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, έχουν ως εξής:
- Επιδότηση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα / τελική τιμή 122,7 ευρώ
- Επιδότηση 50 λεπτά/κιλοβατώρα / τελική τιμή 106,8 ευρώ
- Επιδότηση 55 λεπτά/κιλοβατώρα / τελική τιμή 90,9 ευρώ
- Επιδότηση 60 ευρώ/κιλοβατώρα / τελική τιμή 75 ευρώ
«Ηλεκτροπληξία» με 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα
Υπενθυμίζεται ότι νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά για την Τρίτη, ξεπερνώντας τα 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα (616,38 €), που είναι η υψηλότερη τιμή από την έναρξη της κρίσης, από 539,54 ευρώ τη Δευτέρα.
Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα). Αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται αύριο η τιμή και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία. Στην Ελβετία καταγράφεται η μέγιστη τιμή με 624 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σταϊκούρας: «Tιμές, 10 και 11 φορές υψηλότερες»
Κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η κυβερνητική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο του 2022, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας (22/8) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για ενίσχυση ρεκόρ, καθώς η επιδότηση τον Αύγουστο ήταν σχεδόν η μισή, ύψους 1,136 δισ. ευρώ. Παράλληλα ανέφερε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.
Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Ερχεται διπλασιασμός στην κρατική επιδότηση για να απορροφηθούν οι νέες τιμές των παρόχων ενέργειας
Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, αναφερόμενος στο πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της πληρωμής των φόρων από τους Ελληνες πολίτες σημειώνοντας ότι προχωρούν στην κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς να σημειώνεται συρρίκνωση των καταθέσεων.
Αυτή την καλή εικόνα, πρόσθεσε, θολώνει ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους επόμενους μήνες καθώς η κάλυψη της επιπλέον επιβάρυνσης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα περιορίσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για να βοηθήσει σε άλλα πεδία.
«Πράγματι, πολύ υψηλότερες τιμές, 10 και 11 φορές υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, υψηλότερες από τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Αρα, η Πολιτεία τι κάνει; Εχει χτίσει γραμμές άμυνας, που αποδεικνύεται στην καθημερινότητα του πολίτη, έχει ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στο ρεύμα και στα καύσιμα, και ναι είμαστε διατεθειμένοι και το έχουμε πει, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της επιπλέον επιβάρυνσης τους επόμενους μήνες. Αρα και τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο η συνολική επιδότηση ήταν 1,1 δισ. ευρώ, από αυτό περίπου 250 εκατ. ευρώ ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η επιδότηση θα πρέπει να προσεγγίσει περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτού του ποσού θα είναι μεγαλύτερη. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα του Σεπτεμβρίου τους επόμενους μήνες, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί και δημιουργείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως για να καλύψουμε την επιπλέον επιβάρυνση στο ρεύμα. Αρα, περιορίζει τις δυνατότητες που έχουμε για να βοηθήσουμε και σε άλλα πεδία».
Τέλος, σημείωσε ότι πολλά θα κριθούν για το ύψος των παρεμβάσεων από τρία βασικά οικονομικά μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, την πορεία των φορολογικών εσόδων για τον Αύγουστο, όπως επίσης και τις εισπράξεις από τον τουρισμό το καθοριστικό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.
Ο ρόλος του Κατάρ για ενεργειακό και LNG
Εξάλλου, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες ενεργειακές ισορροπίες και με δεδηλωμένη την πρόθεση της χώρας μας να κάνει άνοιγμα στα κράτη του Κόλπου και στον αραβικό κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας βρέθηκαν στο Κατάρ. Μία σημαντική συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ κ. Αλ Θανί που ακολούθησε, μετά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη χώρα μας.
Το βασικό θέμα στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης ήταν τα ενεργειακά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τη βούλησή της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ώστε να μην κινδυνεύσει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Το Κατάρ, είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο και υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Θάνι είναι ήταν μια πρώτη ευκαιρία να διερευνηθούν οι προοπτικές εμβάθυνσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη άνοιξε το παράθυρο συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη ως πύλη εισόδου, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όταν είναι έτοιμο προς χρήση.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα της Ντόχα
Εξάλλου, κατά τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αναγνώρισε, εξάλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του Εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.