Μενού
  • Α-
  • Α+

Το στοίχημα της λεγόμενης «ενεργειακής φτώχειας» παλεύει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς με το σκηνικό που διαμορφώνεται από τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τα ελληνικά (και όχι μόνο) νοικοκυριά. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει και την αύξηση στα επιδόματα θέρμανσης στα 168 εκατ. ευρώ από περίπου 80 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, ο καταναλωτής μπορεί να δει αυξημένο επίδομα μέχρι και κατά 68%, γεγονός που θα δώσει μια ανάσα, όμως, όπως και να έχει, αυτή η λύση έρχεται απλά να... ελαφρύνει τις δυσανάλογες αυξήσεις που θα εκτοξεύσουν τους οικιακούς λογαριασμούς.  

Τι έπαιξε όμως ρόλο στην ξαφνική αύξηση τιμής; Η τιμή αγοράς στην ενέργεια -όπως και σε κάθε άλλη αγορά- καθορίζεται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι ενεργειακές εταιρείες πληρώνουν τιμή χονδρικής για να αγοράσουν αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές. Με άλλα λόγια, αυτό λέγεται... αλυσιδωτή αντίδραση. 

Η εξήγηση στα αίτια της ακρίβειας στην ενέργεια είναι σύνθετη και τα κομμάτια του παζλ είναι τα εξής:  

  • Χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου
  • Υψηλές τιμές άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Υψηλότερη ζήτηση από την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο
  • Λιγότερες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία
  • Χαμηλή παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Θα διαρκέσει τουλάχιστον όλο το 2022

Και ενώ όλοι έχουν... παγώσει από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, υπάρχει και η άλλη παράμετρος που έχει να κάνει με τη διάρκεια που θα έχουν! Θα είναι «βαρύς χειμώνας» μόνο ο φετινός ή θα ζήσουμε και δεύτερο; Οι τιμές χονδρικής δεν προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά κατά το υπόλοιπο αυτής της χρονιάς, παρά τις υποσχέσεις παρόχων για περισσότερες ποσότητες αερίου. Ενδεικτικό είναι πως κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν τουλάχιστον για όλο το 2022. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η αδειοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία και τη Γερμανία, που περιμένει το πράσινο φως από τη αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αυξανόμενων τιμών αερίου της Ευρώπης. Ωστόσο η δυνατότητα της «Gazprom» να παράσχει μεγαλύτερους όγκους στην Ευρώπη μπορεί να περιοριστεί τον προσεχή χειμώνα καθώς ακόμα γεμίζει τις δικές της εγχώριες μονάδες αποθήκευσης αερίου και ήδη παράγει ποσότητες κοντά στα υψηλά επίπεδα 10ετίας, είπαν αναλυτές της Bank of America. Από την άλλη, η νορβηγική «Equninor», ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της Ευρώπης, είπε ότι θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όμως η σκανδιναβική χώρα προμηθεύει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του αερίου.

Τι λύσεις έχουν οι καταναλωτές;

Η αγορά προσφέρει στους καταναλωτές αρκετές επιλογές με ενεργειακούς παρόχους. Πλέον είναι συχνό φαινόμενο ένα σπίτι να αλλάζει πάροχο ή πρόγραμμα με χαμηλότερο κόστος. Ο ανταγωνισμός προκαλεί από μόνος του μια τάση μείωσης της τιμής και φέρνει... προσφορές στους καταναλωτές. Κατά τα άλλα, κάθε πολίτης μπορεί να λάβει τα δικά του μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η βελτιωμένη μόνωση κτιρίων, ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός και οι «έξυπνοι μετρητές» που όμως έχουν αυξημένο κόστος αγοράς. Τέλος, η μείωση χρήσης ενέργειας θα ήταν μια ακόμη επιλογή, αλλά πολύ πιο εφικτή κατά τους θερινούς μήνες και όχι στον παγωμένο χειμώνα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε την αγορά φυσικού αερίου εκ μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μονάχα όσων το επιθυμούν. Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι το 90% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προκύπτει από εισαγωγές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «υψίστης σημασίας» τις επενδύσεις της ΕΕ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Γιατί; Είναι φθηνές, οι τιμές τους δεν είναι εκτεθειμένες σε χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, δεν υπόκεινται σε γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως το φυσικό αέριο και επιπλέον θα περάσουν σύντομα στην επόμενη φάση, αυτήν της αποθήκευσης, ώστε να μπορούν να παρέχουν αδιάλειπτα ενέργεια στο σύστημα. 

Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε να πέφτουν σε αποθήκευση ΑΠΕ και δίκτυα, κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων, πολύ περισσότερα από σήμερα. Το είπε ξεκάθαρα και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον: «Η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση των τιμών είναι να προχωρήσουμε ταχύτερα προς τον στόχο μας, το 65% της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2030».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.