Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μέρος της οποίας αναμένεται να περάσει και στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών. Τα σενάρια «τρόμου» που καταγράφουν διεθνείς αναλυτές για την πορεία των τιμών των καυσίμων και συγκεκριμένα στο φυσικό εν όψει του χειμώνα, κάνουν λόγο  για τιμολόγια 4 φορές επάνω σε σχέση με την περασμένη περίοδο.

Αν μάλιστα επαληθευτούν αυτά τα σενάρια, μια οικογένεια που πλήρωνε τον περυσινό χειμώνα 60 ευρώ το μήνα για θέρμανση με φυσικό αέριο, φέτος μπορεί να πληρώνει μέχρι και 240 ενώ. Αντίστοιχα καταναλωτής που πλήρωνε 150 ευρώ το μήνα πλέον θα πληρώνει 600.

Η τελική εικόνα θα ξεκαθαρίσει  και θα εξαρτηθεί άμεσα από δυο παράγοντες. Από την εξέλιξη της πανδημίας, και το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση, αλλά κυρίως από την πορεία του καιρού. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση ανάλυση των Financial Times η έλευση ενός χειμώνα χωρίς έντονα κύματα ψύχους μπορεί να οδηγήσει από το νέο έτος σε μια αποκλιμάκωση των τιμών αερίου, που σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και την πλήρη λειτουργία του Nordstream 2, να αποκαταστήσει μια ισορροπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι μόλις 74,5% από 95% που θα ήταν φυσιολογικά.

Ήδη, πάντως οι προβολές για τους επόμενους μήνες σε σχέση με τις τιμές προκαλούν δέος, έστω και αν δεν αποτυπώνονται επακριβώς στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Ήδη, κυρίως, στις διεθνείς αγορές,  στο φυσικό αέριο, τόσο αυτό που παραδίδεται μέσω αγωγών όσο και του υγροποιημένου, γίνεται «πάρτι» τιμών. Ακολουθεί βέβαια και το πετρέλαιο.

Οι διεθνείς εκτιμήσεις

Πάντως από τις διεθνείς αγορές (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς) η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική, με την τιμή του αερίου να κινείται γύρων από τα 100 ευρώ ανά Mwh, σχεδόν έξι με επτά φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι τιμές λιανικής ήδη στο από το Σεπτέμβριο έχουν εκτοξευτεί κι έχουν πάει στα 0,0069 ευρώ/Kwh από 0032 που ήταν πέρυσι. Μάλιστα,  το επόμενο διάστημα και εφόσον παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες διεθνώς τότε αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα τιμολόγια λιανικής καθώς παγίως οι προμηθευτές περνούν σχεδόν αυτόματα τις αυξήσεις στην αλυσίδα αξίας.

Όπως αναφέρει η BoA οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη εκτοξευτεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πετρέλαιο αξίας 200 δολαρίων το βαρέλι εκτιμώντας ότι μια αύξηση της ζήτησης για ντήζελ θα μπορούσε να οδηγήσει και το αργό σε αντίστοιχη περιοχή. Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές της τράπεζας, με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να έχουν φτάσει στα όριά τους και τα κόστη ενέργειας να κινούνται ανοδικά ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μακροοικονομική κρίση.

Πώς θα γίνει η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Σε εφαρμογή τίθεται η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο που εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδοθεί η σχετική Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, όπως σημειώνει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί. 

Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια. Και για το πετρέλαιο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος κατά 20%.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο κυμαίνεται σε επίπεδα - ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οικιακό τιμολόγιο μεγάλου προμηθευτή στην Αττική διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 όταν οι τιμές είχαν πέσει στο ναδίρ λόγω της κρίσης του κορονοϊού και 0,02995 το φετινό Μάιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Στις 15 Οκτωβρίου η περίοδος θέρμανσης 

Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης που κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο - σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης - περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου. Τονίζεται ακόμη ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση - η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό - προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.