Το καλό είναι πως η εν λόγω ζημιά διαχέεται στην περίπτωση της Ελλάδος μέσα στο χρόνο, λόγω της καλής χρονικής διάρθρωσης των λήξεων του χρέους. Αλλά και πως έχει λάβει ένα μεγάλο πρόσθετο πακέτο ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις). Ωστόσο, το βάρος από την πανδημία παραμένει ισχυρό. Δεδομένης της ανάγκης διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους.
Όσο για τις δυνατότητες για μέτρα στήριξης και για μονιμότερες «ελαφρύνσεις» στο μέλλον, με πρώτη στη «λίστα» την εισφορά αλληλεγγύης, συνδέονται με 4 τουλάχιστο παράγοντες: με την πορεία της υγειονομική κρίσης, με την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης, με την πορεία του Τουρισμού και με τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η δύσκολη 10η αξιολόγηση
Τα θέματα των άμεσων και των μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης θα τεθούν επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Αναμένονται δύσκολες καθώς αίρονται σταδιακά οι υγειονομικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με τη λογική της επιστροφής στην «κανονικότητα», αλλά και της σύνδεσης (σε έναν βαθμό) των μεταρρυθμίσεων της Ενισχυμένης Εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με αυτές του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.