Μενού
  • Α-
  • Α+

Έως και «συντηρητικές» χαρακτηρίζει τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ και 200.000 θέσεις εργασίας ως το 2026 ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο Reader.gr, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 18 κύριους άξονες. Για το 2021, όπως αναφέρει, η χώρα μας έχει λαμβάνειν περί τα 4 δις ευρώ, ενώ αποκαλύπτει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ελληνικό σχέδιο. Αναφέρει τέσσερις λόγους που διαφοροποιούν το ελληνικό σχέδιο εν σχέσει με αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, από την έκθεση Πισσαρίδη ως το εύρος δράσεων που καλύπτει. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ιδιωτικές επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται έως ένα σημείο, ενώ για το ποσό που συνεισφέρεται μέσω των ευρωπαϊκών πόρων θα γίνεται έλεγχος προκαταβολικά, αλλά και επί των δαπανών του έργου από τον εξωτερικό σύμβουλο της κυβέρνησης και όχι από το κράτος. 

Η συνέντευξη:

-Πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκε το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρακτικά και κωδικοποιημένα, τι έχουμε λαμβάνειν και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα ποσά σε βάθος χρόνου;

Η Ελλάδα 2.0 είναι ένα συνεκτικό σχέδιο έργων και μεταρρυθμίσεων. Χθες δώσαμε στην δημοσιότητα 207 σελίδες με αναλυτικές περιγραφές των δράσεων. Πολλές από αυτές αποτελούνται από αρκετά υπο-έργα. Έχει πέσει πολλή δουλειά για να φτάσουμε ως εδώ και πραγματικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Προτρέπω τους αναγνώστες σας να ξεφυλλίσουν τους 18 άξονες και να επικεντρωθούν στους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Πιστεύω θα βρουν πολλά και καλά! Ελπίζω να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών.

- Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για ως και 7 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και για ως και 200.000 θέσεις εργασίας, σε βάθος χρόνου. Μήπως είναι κάπως φιλόδοξοι οι στόχοι;

Οι προβλέψεις αυτές δεν είναι δικές μας, αλλά προέρχονται από ανεξάρτητη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα έλεγα ότι είναι συντηρητικές, και αυτό διότι ήταν αδύνατον να βάλει κανείς σε ένα μακροοικονομικό μοντέλο και τις 58 μεταρρυθμίσεις του Ελλάδα 2.0. Βέβαια, από εκεί και πέρα, εξαρτάται και από εμάς, και τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου.  

-Πότε θα ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές εκταμιεύσεις και για την Ελλάδα; Τι ποσά αναμένουμε το 2021 και, κατά πόσο, αυτά τα ποσά θα στηρίξουν πραγματικά την μετά-covid ανάπτυξη;

Στον Προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί 4 δισ. εισροές για το 2021. Μερικοί ανησυχούν με τις εξελίξεις με το Γερμανικό Δικαστήριο. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό αυτό δεν έχει και τόση σημασία, διότι η χώρα μας δανείζεται σήμερα με αρνητικά επιτόκια στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οπότε μπορεί να καλύψει, αν χρειαστεί, όποια καθυστέρηση σημειωθεί στις εκταμιεύσεις. Ορισμένες δράσεις ξεκινούν άμεσα. Για παράδειγμα σύντομα θα ανακοινωθεί το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης του Ελλάδα 2.0 από το Υπουργείο Εργασίας.

-Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι το ελληνικό σχέδιο απέσπασε κολακευτικά σχόλια από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Τι το διαφοροποιεί από εθνικά σχέδια άλλων κρατών;

Δεν μπορώ να μιλήσω για τα άλλα κράτη μέλη, αλλά όσον αφορά την Ελλάδα, τέσσερα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελλάδα 2.0 που το ξεχωρίζουν:

Πρώτον, το σχέδιο στηρίζεται σε στέρεες μακροοικονομικές βάσεις. Η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη έδωσε πολλές από τις κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, η επιλεξιμότητα των δανείων (πράσινα, ψηφιακά, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση) είναι από τις κατευθύνσεις της έκθεσης, οι οποίες, με την σειρά τους, βασίζονται σε μακροοικονομική ανάλυση της ελληνικής οικονομίας και των αδυναμιών της. Δεν πάμε απλώς στα τυφλά. Βάση μας είναι τα οικονομικά.

Δεύτερον, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε πάνω σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα “Ελλάδα Μαζί” περιέγραφε πολλές από τις δράσεις, που τώρα βρήκαν χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήρθε και “κούμπωσε”.

Τρίτον, λόγω ακριβώς και του ότι είχε γίνει ήδη αθόρυβα πολλή δουλειά εδώ και πολλά χρόνια από πάρα πολλούς ανθρώπους, το σχέδιο είναι περίπλοκο, φιλόδοξο, συνεκτικό και μπαίνει σε μεγάλο βάθος σε πάρα πολλούς τομείς και δραστηριότητες. Από την απονομή δικαιοσύνης, μέχρι τη στήριξη ατόμων με αυτισμό. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι τη θέση μας στο Doing Business. Από τους σταθμούς μπαταριών, μέχρι το Τατόι. Είναι πραγματικά ένα σχέδιο για την Ελλάδα 2.0.

Τέταρτον, και εδώ θα μου επιτρέψετε ένα προσωπικό σχόλιο, η “χημεία” ανάμεσα στα 5 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν υπάρχουν εγωισμοί, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες. Και η συμπληρωματικότητα και η διαφορετικότητά μας βοήθησε. Η επιτροπή δεν είναι απλώς άθροισμα Υπουργείων.

-Πώς θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, πέραν των δημοσίων επενδύσεων, και ποιοι θα είναι οι κανόνες για τους ιδιώτες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των ευρωπαϊκών πόρων;

Υπάρχουν μερικοί οριζόντιοι κανόνες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επιδοτήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Για κάθε επιχείρηση υπάρχει ένα μέγιστο επιδότησης. Υπάρχει επίσης το λεγόμενο “dono harm principle”, η αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής (περιβαλλοντικής) βλάβης. Μεταβαίνουμε σε μία νέα εποχή όπου το περιβάλλον είναι στη καρδιά του Ελλάδα 2.0. 

Κάθε προϋπολογισμός έργου ελέγχεται από τον εξωτερικό μας σύμβουλο για την αξιοπιστία του. Και εκ των υστέρων υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες. Τα προγράμματα κατάρτισης θα ελέγχονται από εξωτερικούς πιστοποιητές. Τέλος, επαναλαμβάνω, η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος των δανείων δεν θα γίνεται από το κράτος.

-Ήδη ακούγεται ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία του κ. Μακρόν, σε σύμπλευση με την Ιταλία, όπου πλέον, είναι ο κ. Ντράγκι, μπορεί να θέσουν ζήτημα για αύξηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η κρίση του κορονοϊού έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Το θεωρείτε πιθανό να συζητηθεί;

Είναι πολύ πρώιμη συζήτηση. ‘Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Μετά την τελική υποβολή του σχεδίου στην Κομισιόν, πρέπει να ασχοληθούμε με την πιστή εφαρμογή του. 

Από εκεί και πέρα να υπενθυμίσω ότι η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκίνησε με την κοινή επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός μαζί με άλλους Ευρωπαίους Ηγέτες τον Ιανουάριο του 2020.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.