Στα 630 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η κρατική κάλυψη του ιδιωτικού χρέους φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μέσω των δύο προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, για την αναχαίτιση μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων,
Μιλώντας για τις ρυθμίσεις του οικονομικού επιτελείου στο κατεπείγον πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, που ψηφίζεται αύριο και συζητείται από το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε πως στόχος είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το νέο πρόγραμμα μέχρι τις 5 Απριλίου, ώστε το αργότερο τον Μάιο, να καταβληθεί η πρώτη κρατική επιδότηση που θα καλύψει αναδρομικά και τον μήνα Απρίλιο.
«Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει, με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, με γνώμονα την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο έχει στόχο, αυτή τη φορά, τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι αιτήσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για δανειολήπτες, οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει ξεπεράσει τις 160.000 μέσα σε διάστημα 3 μηνών, 23 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο προσωρινό πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που θα έχει καταβληθεί μέχρι αύριο στους δικαιούχους όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα ανέλθει στα 96 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι δυνητικοί δικαιούχοι του οποίου υπολογίζονται σε 100.000 - 150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
- Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
- Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
- Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
- Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Τα κριτήρια αυτά, είναι ανάλογα της κατηγορίας μεγέθους της επιχείρησης:
Για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία που δεν απασχολεί εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1. Να ανήκει σε κλάδους (ΚΑΔ) που έχουν πληγεί και παρουσίασαν σημαντική μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, με μείωση εσόδων άνω του 20%, κατά το 2020, συγκριτικά με το 2019
2. Να έχει οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ
3. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ
4. Να έχει καταθέσεις και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αξίας έως 40.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά δάνειο.
Για πολύ μικρή επιχείρηση και ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία που απασχολεί 1 έως 9 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1. Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
2. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία - μη υποθηκευμένη - αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ
4. Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 150.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ ανά δάνειο.
Για μικρή επιχείρηση που απασχολεί 10 έως 49 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1. Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
2. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία - μη υποθηκευμένη - αξίας έως 10 εκατ. ευρώ
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ
4. Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 750.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ ανά δάνειο.
Για μεσαία επιχείρηση που απασχολεί 50 έως 249 εργαζομένους και έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1. Να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ
2. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
4. Να διαθέτει χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ανά δάνειο.
Αντίστοιχα κριτήρια τίθενται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μη εξυπηρετούμενες ή/και καταγγελμένες οφειλές, και αναπροσαρμόζεται αναλογικά το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.