Σίγουρα αυτό που συμβαίνει σε ένα ριάλιτι, δεν είναι ακριβώς real (αληθινό). Σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και παραγωγοί εμπλέκονται πάντα στη δημιουργία αυτών των προγραμμάτων.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που καταλήγει εξουθενωτικό να μετράς πόσα από αυτά που βλέπεις σε κάθε επεισόδιο αποτελούν προϊόν επιτήδευσης, παραπλάνησης, πίεσης και χειριστικής συμπεριφοράς από παραγωγούς σε συμμετέχοντες, ή απλά επέμβασης και κοψίματος δυνητικά ακατάλληλου περιεχομένου, ή πιο απλά, παρουσίασης ψεμμάτων. Συλλέξαμε 10 κραυγαλέες περιπτώσεις ριάλιτι τόσο στημένων, που θα έκαναν τον Λορέντζο Καριέρε να μονολογεί «τι λες τώρα» στο διηνεκές.
Pimp my Ride
Τι ήταν: Όλα τα 00s σε μια τηλεοπτική παραγωγή. Ο Xzibit στην παρουσίαση, υποσχόταν σε κάθε average Joe ότι θα μπορούσε να μετατρέψει το σαράβαλο αμάξι του σε μια επική κούρσα, με την βοήθεια των σωστών ανθρώπων. Δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Το ψέμα: Πολλά από τα γκάτζετ, όπως οι αεροτομές, οι φορητές τηλεοράσεις και τα ηχεία, και ό,τι μπορούσε να σκαρφιστεί ένα καγκούρικο μυαλό, έμπαιναν στα αμάξια των συμμετεχόντων, για να βγει ένα ωραίο πλάνο και ύστερα, όταν έκλειναν τα φώτα, αφαιρούνταν ξανά. Επίσης, αρκετές από τις αντιδράσεις των οδηγών, ήταν σκηνοθετημένες και προϊόντα υπαγόρευσης.
Λεπτομέρεια: Το Pimp My Ride ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του `00 για το MTV και η παρουσία του ράπερ Xzbit, πάντα με χαμόγελο και έξυπνο χιούμορ, βοήθησε σε αυτό. Γέννησε spin-offs, όπως το Pimp My Ride: Street Racing, παρ' όλα αυτά, ο Xzibit εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την παραγωγή, όταν επιχείρησε να επιστρέψει στη δισκογραφία, αλλά και να καταπιαστεί με κινηματογραφικές παραγωγές. «Μπορούμε να το κάνουμε με έναν οποιονδήποτε ράπερ με ράστα μαλλί» φαίνεται πως είχε πει ένα στέλεχος της Viacom, μετά την απόλυση του Xzbit.
Long Island Medium
Τι ήταν: Δεν είδαμε ποτέ αυτό το συνδυασμό «Επιτέλους Μαζί» by Μικρούτσικος και "X-Files", που βρέθηκε για οκτώ σεζόν στην αμερικάνικη τηλεόραση. Κρίμα; Ίσως.
Το ψέμα: Στην πραγματικότητα, το μέντιουμ είχε μια αρκετά καλή υποκριτική προσέγγιση σε «ότι να'ναι» χρησμούς, επινοημένους ώστε να προκαλούν τη μέγιστη πιθανή συγκίνηση. Μα ποιος μπορούσε να πιστέψει ένα ριάλιτι με μέντιουμ; (Πολλοί, η σειρά διήρκεσε από το 2011 ως το 2019).
Parental Control
Τι ήταν: Από εκείνη τη σουρεαλιστική εποχή του MTV, μεταξύ τελών των 90s και αρχών 00s, όταν το μουσικό κανάλι είχε αποκηρύξει τη μουσική και έφτιαχνε ριάλιτι τύπου «Οικογενειακές Ιστορίες» αλλά με μουσική nu-metal και αισθητική κάπου ανάμεσα στο Baywatch και το Gilmore Girls.
Το ψέμα: Το Parental Control είχε την εξής κεντρική ιδέα: Δύο γονείς επιλέγουν δύο αγόρια ώστε να βγουν ραντεβού με την κόρη του. «Γιατί;» ακούγεται μια φωνή από το υπερπέραν. Γιατί αυτό έμοιαζε κουλ ιδέα και το MTV πίστευε πως θα αρέσει και σε (πραγματικούς) γονείς. Σύμφωνα με blog post διαγωνιζόμενου στην εκπομπή, τίποτα δεν ήταν αληθινό. Το ραντεβού ήταν στημένο από την παραγωγή, οι γονείς ήταν αστέρια ενός casting χωρίς απαραίτητα κάποια πραγματική σχέση μεταξύ τους, ακόμα και η επιλογή του αγοριού με το οποίο το κορίτσι θα προχωρούσε σε «σχέση» έδειχνε να έχει υπαγορευτεί από την παραγωγή.
Catfish
Τι ήταν: Αυτό που περιμένεις να είναι αγόρι και τελικά είναι κορίτσι. Αυτό που περιμένεις να μοιάζει με την Έμμα Στόουν εμφανισιακά, και ιδεολογικά προσκείμενη στην Αριστερά, και τελικά είναι ίδια ο Κώστας Βουτσάς και ψηφίζει Βελόπουλο. Η δημιουργία πλαστών ταυτοτήτων υπήρξε εκτός από μάστιγα του dating, και ένα πάρα πολύ επιτυχημένο ριάλιτι. Ήταν αληθινές αυτές οι «σοκαριστικές» συναντήσεις που περιλάμβαναν ψεύτικές ταυτότητες αληθινών ανθρώπων;
Το ψέμα: Το Catfish βασίστηκε σε προσχεδιασμένες επαφές, συχνά με αποστολή βιογραφικών από τους ενδιαφερόμενους,δηλαδή από άτομα που ήθελαν να παραπλανήσουν άλλους, κάτι σαν επαγγελματίες απατεώνες. Οι «γνωριμίες» γίνονταν με ένα καλά σκηνοθετημένο σασπένς, που προέκυπτε από πολλά γυρίσματα και «δραματικό» μοντάζ.
Naked and Afraid
Τι ήταν:Σαν ναυαγοί σαν Ροβινσώνες, και κυρίως γυμνοί, ζούσαν οι πρωταγωνιστές του ριάλιτι αυτού, σε τοποθεσίες που έμοιαζαν αγνές, που δεν τις είχε αγγίξει το ανθρώπινο χέρι.
Το ψέμα: Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών παικτών, γυρίσματα είχαν γίνει σε αγροτική περιοχή που ήταν τόσο κοντά σε πόλη, που μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο από ένα πάρτι που ο dj έβαζε «πριόνια». Όχι ακριβώς «αγνές» τοποθεσίες.
The Voice
Τι ήταν/είναι: «Στα τυφλά» γίνεται όλη η δουλειά της επιλογής τραγουδιών του ριάλιτι, και ο Άνταμ Λεβίν, ο Σάκης Ρουβάς ή κάθε άλλος κριτής, έχει το περιθώριο να λάμψει, παριστάνοντας τον υπερ-ενθουσιασμένο για το ταλέντο που ανακάλυψε, έχοντας πάρει το ρίσκο να πατήσει το μπάζερ.
Το ψέμα; Στην πραγματικότητα, η παραγωγή, σύμφωνα με μαρτυρία του τραγουδιστή Άνταμ Γουίνερ, κάνει την επιλογή των τραγουδιστών που προχωρούν σε κάθε φάση καθώς και το ρεπερτόριο που τραγουδάνε οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες, πριν το γύρισμα του κάθε επεισοδίου.Το γιγαντιαίο κουμπί και οι θεατρικότητες των κριτών, είναι απλά...θεατρικότητες.
Κeeping Up With the Kardashians
Τι ήταν: Η ζωή των Καρντάσιαν, της οικογένειας που έκανε full time δουλειά το να κινηματογραφείται , κάνοντας τίποτα συγκεκριμένο.
Το ψέμα: Κατά καιρούς η σεναριακή ομάδα του ριάλιτι σκαρφίζεται διάφορα σουρεάλ στοιχεία. Στέλνει την οικογένεια στο Ντουμπάι (στην πραγματικότητα αράζουν σε κάποιο στούντιο πέριξ της Νέας Υόρκης) ενώ αξίζει να θυμίσουμε κι εκείνη την νταντά (Μπρι Όλσον) που είχε εμφανιστεί στα πρώτα επεισόδια της παραγωγής και λίγα χρόνια μετά, μάθαμε πως ήταν στην πραγματικότητα ανερχόμενη πορνοστάρ, και σύντροφος του Τσάρλι Σιν (!).
Punk'd
Τι ήταν: Αυτό που έκανε ο Βλάσης Μπονάτσος στα «Άλλα Κόλπα» με τις φάρσες σε διάσημους, στην εντελώς αμερικάνικης, βαθιά μέσα στα 00s, εκδοχή του, με τον Άστον Κούτσερ να προσπαθεί να μας πείσει πως η ιδέα κάθε φάρσας ήταν δική του.
Το ψέμα: Αυτό που βλέπαμε ήταν η κορυφή του παγόβουνου, μιας τηλεοπτικής σειράς γεμάτης από «μπινελίκια» και «κλωτσοπατινάδα». Οι αντιδράσεις των σελέμπριτι, όπως εκείνη του Ντρέικ όταν τον έπεισαν πως θα συναντούσε τον Τζον Μπάιντεν, μεσολάβησε σεισμός, και γονάτισε από τον φόβο του, συχνά κόβονταν στο μοντάζ, αν τους έδειχναν με μη κολακευτικό τρόπο.
Υπήρξαν και αντιδράσεις που είχαν κοπεί εντελώς, όπως συνέβη με εκείνο το θρυλούμενο επεισόδιο με τους Black Eyed Peas, όπου κάποιος/α κρατούσε μαχαίρι, και δεν αστειευόταν, ενώ και επεισόδια με τους Ζακ Μπραφ, Τζάστιν Τίμπερλεηκ να βρίζουν και να φωνάζουν και να χειροδικούν, δέχτηκαν «πετσόκομμα» στο μοντάζ. Άλλοι σελέμπριτι, όπως η Πάμελα Άντερσον, αντιλαμβάνονταν αμέσως πως επρόκειτο για φάρσα, αλλά προσποιούνταν τους ανυποψίαστους.
Νιβ Κάμπελ, Νικ Κάνον και Λιλ Τζον, ήταν ανάμεσα στους σταρς του Χόλιγουντ που αντιλήφθηκαν αμέσως την φάρσα και δεν περίμεναν να κλείσουν οι κάμερες. Το ίδιο και οι δικηγόροι της σειράς, που μαζί με τους παραγωγούς, κατεύθυναν τον Άστον Κούτσερ στο πόσο μπορούσε να τραβήξει στα άκρα κάθε πλάκα, χωρίς να δεχτούν μηνύσεις.
Kitchen Nightmares
Τι ήταν: Εστιατόρια του διαβόλου, με απαίσια εξυπηρέτηση, μεταλλαγμένο φαγητό, τοξικό προσωπικό. Ευτυχώς που έρχεται ο Γκόρντον Ράμσι και τους βάζει μια τάξη.
Το ψέμα: Σύμφωνα με το ScreenRant, η εισαγωγή κάθε επεισοδίου, όταν ο Γκόρντον έρχεται στο εστιατόριο και αμέσως αποκτά συναισθηματική σύνδεση με τους μαγαζάτορες και αποφασίζει να τους βοηθήσει - αποτελεί προϊόν εκτεταμένης επικοινωνίας του μαγαζιού με την ομάδα των βοηθών και των συνεργατών του Βρετανού σεφ, που έρχεται στο γύρισμα, τους κάνει μερικές στερεοτυπικές ερωτήσεις και φεύγει. Στη συνέχεια, το σενάριο κάθε επεισοδίου έχει ως «υποχρέωση» να δείξει πως το μαγαζί δεν αντέχει να κάνει έστω ένα υποτυπώδες σερβίρισμα σε μερικά τραπέζια, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες πως τα ψυγεία με τα ληγμένα/χαλασμένα φαγητά, συχνά «κατασκευάζονται» λίγο πριν το γύρισμα.
Eίναι όντως τόσο θυμωμένος ο Ράμσι; Οι απόψεις διίστανται. Μαρτυρίες πρώην παικτών και ριάλιτι λένε πως αυτό που δείχνει on camera ο Βρετανός σεφ είναι ρόλος, και πως στην πραγματικότητα είναι πιο «ζεν».
Στο Hell's Kitchen όμως, εκεί που διαγωνίζονται σεφ για μια θέση εργασίας σε καλό εστιατόριο, ο Ράμσι δεν αστειεύεται και δίνει έμφαση στην ανάδειξη των μαγειρικών ταλέντων.
A Shot Of Love with Tila Tequila
Τι ήταν: Με ασιατική καταγωγή, με queer σεξουαλικό προσανατολισμό, με φήμη από το MySpace, η Τίλα Τεκίλα ήταν ο ορισμός του σελέμπριτι στο δεύτερο μισό των 00s. Το ριάλιτι στο οποίο άντρες και γυναίκες θα την φλέρταραν με σκοπό ένας/μια να γίνει το ταίρι της, ήταν το τηλεοπτικό γεγονός του 2007, έστω σε ό,τι αφορά τα ριάλιτι.
Το ψέμα: Καταρχήν, η Τίλα Τεκίλα ήταν ομοφυλόφιλη και όχι bi, όπως αποκάλυψε αργότερα. Επίσης, ο άντρας που επιλέχθηκε για να γίνει η σχέση (!) της, όχι μόνο δεν τον προτίμησε ποτέ η ίδια, αλλά η παραγωγή της σειράς, αλλά δεν είπε ούτε «γειά» σε εκείνη, αφού έκλεισαν οι κάμερες της παραγωγής.
Με πληροφορίες από Screenrant
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.