Μενού
Ψίθυροι Καρδιάς
Ψίθυροι Καρδιάς
  • Α-
  • Α+

Στα σχεδόν 34 χρόνια της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης, πολλές σειρές ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο ακολουθούσε πιστά τις περιπέτειες των αγαπημένων του ηρώων κάθε εβδομάδα, αφού μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν - σε αντίθεση με σήμερα - οι σειρές της prime time ήταν σχεδόν αποκλειστικά εβδομαδιαίες. 

Ήδη από τις αρχές των '90s, όταν Mega και ANT1 εξέπεμψαν για πρώτη φορά σήμα, οι δύο σταθμοί ταυτίστηκαν με την ελληνική μυθοπλασία αφού κάθε βράδυ πρόβαλλαν αρκετές ελληνικές κωμικές, αλλά και δραματικές σειρές. Πολλές από αυτές «απογειώθηκαν» στους πίνακες τηλεθέασης, «χτυπώντας» ρεκόρ, τα οποία ακόμα και τότε σε ένα τελείως διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο, έμοιαζαν άπιαστα, ενώ σήμερα δείχνει μάλλον απίθανο να καταρριφθούν.

Από τους «Απαράδεκτους», τις «3 Χάριτες» και τη θρυλική «Αναστασία» μέχρι το «Καφέ της Χαράς», το «Παραπέντε» και το «Νησί», ας δούμε τις δέκα συν μία ελληνικές σειρές που «τρέλαναν τα μηχανάκια» και έγραψαν τηλεοπτική ιστορία.

Το Καφέ της Χαράς (2003 - 2006)

Μπορεί «Οι Μεν και οι Δεν», αλλά και το «Κωνσταντίνου και Ελένης» να σημείωναν υψηλές τηλεθεάσεις, όμως, με το «Καφέ της Χαράς» η τηλεθέαση του ΑΝΤ1 κυριολεκτικά εκτοξευόταν κάθε εβδομάδα στο 50%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια τηλεθεατές.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2005 - κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του - «Το Καφέ της Χαράς» σημείωσε τηλεθέαση 57,9%, ποσοστό που της έδωσε την πρωτιά μεταξύ των σειρών της τελευταίας δεκαετίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αναβίωση της σειράς που έκανε πρεμιέρα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (13 χρόνια μετά το φινάλε) έτυχε θερμής υποδοχής αφού συγκέντρωσε ποσοστό τηλεθέασης 40,6% σε ένα τελείως διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο, ενώ συνέχισε να σημειώνει υψηλή τηλεθέαση και στη συνέχεια. 

 

Είσαι το Ταίρι Μου (2001 - 2002)

Την τηλεοπτική σεζόν 2001 - 2002 κάνει πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 ο πρώτος κύκλος του Big Brother, του πρώτου ριάλιτι στην ελληνική τηλεόραση, οι τηλεθεατές «κολλάνε» άσχημα με αποτέλεσμα όποιο πρόγραμμα και αν έπαιζε απεναντί του, να καταποντίζεται στους πίνακες τηλεθέασης. 

Το «Είσαι το Ταίρι Μου» ήταν το μόνο πρόγραμμα που όχι απλά άντεξε, αλλά κατόρθωσε να σημειώνει υψηλή τηλεθέαση και μάλιστα, τις Δευτέρες τα βράδια, μία ημέρα που το ενδιαφέρον του Big Brother κορυφωνόταν αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Κυριακής. 

Μετά την ολοκλήρωση του ριάλιτι, η τηλεθέαση της σειράς εκτοξεύτηκε μόνιμα σε 45άρια και 50άρια με αποκορύφωμα το φινάλε στις 25 Ιουνίου 2002 που το «Είσαι το Ταίρι Μου» εκτοξεύτηκε στο 56,5%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ελληνικής σειράς για εκείνη τη δεκαετία. 

 

Στο Παρα Πέντε (2005 - 2007)

Ήδη από την πρώτη του τηλεοπτική σειρά, τις «Σαββατογεννημένες», ο Γιώργος Καπουτζίδης είχε συνηθίσει στις υψηλές τηλεθεάσεις, όμως, με το «Παραπέντε» τα νούμερα χτύπησαν κόκκινο. 

Και στις δύο σεζόν προβολής της, η σειρά χτυπούσε με άνεση 50άρια, χαρίζοντας στο Mega σταθερά την κορυφή στη ζώνη προβολής και μάλιστα, σε μεγάλη απόσταση από τους άλλους σταθμούς. 

Το αποκορύφωμα ήταν στο γλυκόπικρο φινάλε της σειράς στις 18 Ιουνίου του 2007 όταν το «Παραπέντε» εκτοξεύτηκε στο 66%

 

Κάτω Παρτάλι (2014 - 2015)

Ίσως είναι από τις «τελευταίες» ελληνικές σειρές που μπόρεσαν να χτυπήσουν με άνεση 50άρια και 60άρια ξανά και ξανά, καταποντίζοντας στους πίνακες τηλεθέασης οποιοδήποτε αντίπαλο πρόγραμμα. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Κάτω Παρτάλι» έκανε μέσο όρο 52% στο δυναμικό κοινό και 48,7% στο γενικό σύνολο. Σε όλη τη διάρκεια της πρώτης σεζόν ο μέσος όρος κάθε επεισοδίου κινούνταν σε ποσοστά σχεδόν αποκλειστικά άνω του 50%.

Την καλύτερη επίδοση είχε η σειρά στο δυναμικό κοινό στο έκτο επεισόδιο όπου συγκέντρωσε ποσοστό 59,4%, ενώ στο γενικό σύνολο τη μεγαλύτερη τηλεθέαση σημείωσε η σειρά στο 13ο επεισόδιο με ποσοστό 53,4%

 

Το Νησί (2010 - 2011)

Πρόκειται για μια από τις πιο ακριβές παραγωγές που προβλήθηκαν ποτέ στην ελληνική τηλεόραση με το κόστος της να αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και αν μη τι άλλο κατόρθωσε να κερδίσει κοινό και κριτικούς, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.  

Η σειρά του Mega, η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, τρέλαινε κάθε εβδομάδα τα μηχανάκια τηλεθέασης με ποσοστά τις περισσότερες φορές άνω του 50%

Ωστόσο, η καλύτερή της επίδοση ήταν στο τελευταίο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε στις 23 Μαΐου του 2011 με την τηλεθέαση να σκαρφαλώνει στο 64,6%

 

Ψίθυροι Καρδιάς (1997 - 1998)

Ο απαγορευμένος έρωτας ανάμεσα στον «Αντώνη» (Απόστολο Γκλέτσο) και την τσιγγάνα «Ερατώ» (Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους) καθήλωσε τους τηλεθεατές ήδη από το πρώτο επεισόδιο και η σειρά του Mega ήταν από τις πλέον των '90s.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1998 η τηλεθέαση της σειράς σκαρφάλωσε στο 66,1%, ενώ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπήρξε στιγμή που η τηλεθέαση εκτοξεύτηκε στο 76,1%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 3.500.000 τηλεθεατές και έκτοτε δεν το έχει ξεπεράσει καμία άλλη ελληνική σειρά. 

 

Αναστασία (1993 - 1994)

Η «Αναστασία» Μυρτώ Αλικάκη μπλέκει σε ένα ερωτικό τρίγωνο με τον πατέρα «Παύλο» Μηνά Χατζησάββα, αλλά και τον γιο «Αλέξανδρο» Άλκη Κούρκουλο, το οποίο τρέλανε τα μηχανάκια της τότε εταιρείας μετρήσεων τηλεθέασης, AGB.

Η σειρά συγκέντρωνε κάθε εβδομάδα τηλεθέαση άνω του 50%, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1994, σκαρφάλωσε στο 68,3%, γράφοντας ιστορία. 

Μάλιστα, μεγάλη επιτυχία είχε σημειώσει και το soundtrack της σειράς που είχε τότε κυκλοφορήσει σε cd και δίσκο και ήταν το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό soundtrack που έγινε πλατινένιο, ξεπερνώντας τις 50.000 πωλήσεις.

 

Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις, Μωρή; (2000)

Η σειρά των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού παρά το γεγονός ότι διήρκησε μόνο για έξι συν ένα (σχεδόν) επεισόδια, τα οποία μάλιστα, προβλήθηκαν με επαναλήψεις στο ενδιάμεσο, όμως, ακόμα και έτσι, η σειρά «χτύπαγε» με άνεση 40άρια.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές συντονίζονταν κάθε Δευτέρα βράδυ, την πιο ανταγωνιστική ημέρα της εβδομάδας όπου όλα τα κανάλια έριχναν το «βαρύ πυροβολικό» τους, για να δουν τις περιπέτειες της τετράδας Ρώπα - Ράντου - Καστάνη - Γαλανοπούλου είτε αυτές ήταν νέο επεισόδιο είτε επανάληψη. 

Πέραν της τηλεθέασης, η σειρά έβγαλε ατάκες, ενώ είναι σαφές ότι εάν δεν υπήρχε όλο αυτό το παρασκήνιο που οδήγησε στο πρόωρο «κόψιμό» της και δεδομένων των όσων έχουμε διαβάσει ότι θα εκτυλίσσονταν στα επόμενα επεισόδια, η σειρά του Mega θα είχε απογειωθεί ακόμα περισσότερο


Οι Απαράδεκτοι (1991 - 1993)

Ήταν η δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά για τη σεζόν 1991-1992. «Οι Απαράδεκτοι» Δήμητρα, Σπύρος, Βλάσης και Γιάννης αγαπήθηκαν από το κοινό και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να σκορπούν γέλιο μέσα από τις επαναλήψεις ή το Διαδίκτυο. 

Μην ξεχνάμε ότι όταν πριν δύο χρόνια το Mega έπαιξε μετά από πολλά χρόνια και πάλι τη σειρά στην prime time με ανανεωμένη εικόνα, η τηλεθέαση της σειράς δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα νούμερα που σημείωναν οι σειρές Α’ προβολής. 

Το μεγαλύτερο ρεκόρ που είχε κάνει η σειρά κατά τη δική της πρώτη προβολή από το Mega ήταν στις 11 Μαρτίου 1992 όταν σημείωσε τηλεθέαση 73%. 

 

Οι 3 Χάριτες (1990 - 1992)

Οι αδελφές Χαρίτου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην οθόνη του Mega τον Φεβρουάριο του 1990 και για τρεις σεζόν έκαναν τους πάντες κάθε εβδομάδα να στήνονται μπροστά στην τηλεόραση για να δουν τι ξεκαρδιστικό θα συμβεί στην Όλγα, τη Μαρία και την Ειρήνη.

Ο μέσος όρος τηλεθέασης για όλα τα χρόνια προβολής της σειράς κινείται κάπου στο 56,5%, ενώ το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1992 κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν, συγκέντρωσε 65%

Βέβαια, η επιτυχία της σειράς δεν αποτυπωνόταν μόνο στα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και στο γεγονός ότι αμέσως μετά τις «3 Χάριτες» ξεφύτρωσαν πολλές ελληνικές κωμικές σειρές με θέμα τη συγκατοίκηση μεταξύ αταίριαστων χαρακτήρων, οι περισσότερες των οποίων, όμως, δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένες. 

 

Το Ρετιρέ (1990 - 1992)

Μπορεί η σειρά να παίχτηκε 33 χρόνια πριν, όμως, είναι από τις πιο γνωστές ελληνικές σειρές των '90s ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν γεννηθεί τότε. Η Κατερίνα Σοφιανού και η παρέα της για δύο τηλεοπτικές σεζόν «τρέλαιναν» την τηλεθέαση με τη σειρά να σημειώνει ξανά και ξανά ποσοστά της τάξης άνω του 60%, εκτοξεύοντας το Mega στη κορυφή. 

Ήταν το πρώτο πρόγραμμα σε τηλεθέαση κατά την πρώτη σεζόν προβολής του. Υψηλά νούμερα σημείωναν και οι ατελείωτες επαναλήψεις της σειράς που ακολούθησαν όλα τα επόμενα χρόνια. 

Το πιο εντυπωσιακό είναι η υψηλή τηλεθέαση που σημείωνε το «Ρετιρέ» φέτος το καλοκαίρι που ξαναπαίχτηκε από το Mega στην πρωινή καθημερινή ζώνη παρά το γεγονός ότι πλέον έχει χαθεί το μέτρημα στις επαναλήψεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.